Najbolj mrzle zime in zima stoletja

Zima 2012/2013 je bila zelo radodarna s snegom po celotni Sloveniji. Zima je preteklo sezono tudi Istro in Obalo dvakrat obdarila z nenavadno obilnim sneženjem – predvsem decemberska epizoda, ko je v nočnih urah padlo med 15 in 30 centimetrov snega. Za te kraje je bila ta zima zgodovinska. Šlo je za eno najobilneših sneženj v zadnjih 50 letih na tem prostoru. 

Sledila je še en pošiljka proti koncu zime. Zimo 2011/2012 pomnimo po precej mili in zelo suhi klimi do konca januarja in nato od 13. februarja do konca zime. Izjema je bil začetek februarja, ko smo v prvih 12 dneh namerili skoraj rekordno nizke temperature in imeli orkansko burjo. Tudi tu je šlo za pojav, ki ga nismo zabeležili že nekaj desetletij. Morje je med drugim imelo najnižjo temperaturo po letu 1956, in sicer 3,5 stopinje Celzija. 

Letošnja zima pa je pravo nasprotje lanski, bolj podobna je tisti iz leta 2011/2012 (vsaj zaenkrat). Ekipa Ciklona je zbrala nekaj statistike, iz katere lahko razberemo tudi, da lahko letošnja zima kljub topli prvi polovici še vedno preseneti.

Kako je bilo v preteklosti? V katerih letih so bile najhujše zime? Starejši ljudje se še dobro spominjajo, kako so pri nas v slovenski Istri temperature padle pod ničlo do te mere, da je zamrznilo del morja med Koprom in Ankaranom. Za Radio Capris je spregovoril zgodovinar Alberto Pucer. Več si lahko preberete na tej povezavi.

Da je bila ena najhujših zim prav leta 1929, pa dokazujejo posnetki iz Benetk, kjer je zmrznila laguna.

 

ciklon.si |  13 .01. 2014 ob  16: 42
http://www.regionalobala.si/novica/najbolj-mrzle-zime-in-zima-stoletja-