Slovenski mediji umorom SDV posvetili premalo pozornosti?

Ko se v javnosti pojavi informacija, da je nek državni organ nekoga ugrabil, mučil in ubil, "pričakuješ, da bo to tema, ki jo bodo novinarji pograbili", a v primeru razkritja ubojev SDV temu ni bilo tako, je na okrogli mizi ZNP povedal Roman Leljak. Kot je dejal, je ta tema v začetku zanimala predvsem tuje, hrvaške in avstrijske medije.

Publicista Leljak in Igor Omerza sta namreč novembra in v ponedeljek predstavila dokumente, iz katerih naj bi izhajalo, da je slovenska Služba državne varnosti (SDV) leta 1972 v Salzburgu ugrabila in ubila hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca, leta 1975 pa v Celovcu ubila še hrvaškega emigranta Nikico Martinovića.

To, da osrednji tiskani mediji niso poročali o dokumentih, ki sta jih na dveh novinarskih konferencah predstavila publicista, po besedah Leljaka kaže na to, da so tudi slovenski novinarji razdeljeni podobno kot politika in da stvari vedno ne delajo po strokovni in profesionalni presoji.

To, da so bili v umore vpleteni nekateri zelo vidni ljudje iz slovenske politike in gospodarstva, bi morala biti namreč po oceni Omerze, ki je prav tako sodeloval na okrogli mizi, za vsak medij "popolna senzacija". "Namesto tega je v glavnih tiskanih medijih nastala tišina, molk pa se prebija šele zdaj, ko so začeli zadeve objavljati tuji mediji," je dejal.

Leljak kljub temu še vedno pogreša, da bi se novinarji osebno odpravili k nekaterim, ki so "že dva meseca javno obtoženi", da so bili vpleteni v katerega izmed umorov (takratni vodja zvezne SDV Silvo Gorenc, pomočnik načelnika SDV v Sloveniji Boris Mužič in načelnik slovenske SDV Janez Zemljarič), a se to ne zgodi, pravi.

A odnos medijev se, kot dodaja, v zadnjih dneh tudi nekoliko spreminja: "Avstrijski mediji že nekaj dni poročajo o primeru, s čimer so verjetno tudi slovenske prisilili, da nekaj naredijo."

Leljak poudarja, da se zadev, ki jih odkrivata z Omerzo, ne bi smelo povezovati z ideološkim prepričanjem, desnico ali levico. "Govorimo namreč o umoru," poudarja. Omerza, tudi nekdanji vidni član LDS, ki se prišteva med liberalce, pa dodaja, da omenjene stvari raziskuje predvsem zato, da se ne bi nikoli več ponovile. Pri tem poudarja, da niso toliko pomembni krivci, kot je pomembno to, da se družinam ubitih omogoči, da najdejo posmrtne ostanke svojcev.

Na okroglo mizo Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) so bili povabljeni tudi uredniki nekaterih vodilnih slovenskih medijev in posamezniki, ki se jih omenja v povezavi z umori, a so svojo odsotnost opravičili.

@ kladu |  14 .01. 2014 ob  15: 11
Če bi tvojega fotra ubili in da veš kdo je naročnik pa da se nič ne zgodi,,,, Sram te je lahko za 700 let
kladu |  13 .01. 2014 ob  20: 23
Česa vaju je strah....bivšega kriminalca in človeka ki ne zna drugega kot mešati drek...nas pa blazno zanimajo teme,ki so stare dva dni manj kot ljubljanski grad,blaqzno nas zanima.Primita se kakšnega bolj spoštljivega dela,pa mogoče iz vaju še kaj rata čez 7oo let...ha ha ha