NADZORNIKI SDH SOGLAŠALI S PRODAJO ABANKE NOVI KBM: Višina kupnine ostaja skrivnost

Slovenija

Nadzorni svet SDH je danes podal soglasje k prodaji Abanke najugodnejšemu ponudniku, to je Novi KBM oz. njenemu lastniku, skladu Apollo. Več informacij bo zaradi pogodbenih določil znano po podpisu pogodbe, ki bo predvidoma v četrtek, sta danes povedala predsednica nadzornega sveta SDH Karmen Dietner in predsednik uprave SDH Igor Kržan.

Višine kupnine zaradi pogodbenih določil nista želela razkriti, je pa Dietnerjeva v današnji izjavi za javnost povedala, da pri tem država izbranemu kupcu ni dajala nobenih jamstev za morebitne negativne posledice tožb, povezanih s sanacijo banke.

Na vprašanje, ali si bo država s prodajo 100-odstotnega deleža v Abanki povrnila sanacijski vložek, ki je za Abanko v sedanji podobi - v njo sta se po državni intervenciji združili Abanka Vipa in Banka Celje - dosegel 781 milijonov evrov, je odgovorila, da "če kupnini dodamo še vse terjatve, ki jih prodaja DUTB, upam, da bomo dosegli oz. presegli državno pomoč".

Dietnerjeva tvita premiera Marjana Šarca izpred nekaj dni, ko je zapisal, da bi moral holding v luči nekaterih zadnjih objav glede sanacije bank krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje Abanke, ni želela komentirati, je pa zagotovila: "To smo dobro premislili, smo si vzeli še malo časa, saj smo sejo prestavili s ponedeljka na danes. Odločitev je utemeljena."

Po neuradnih informacijah STA sta oba interesenta v ciljni ravnini prodaje, Nova KBM in madžarska banka OTP, ponujala med 450 in 500 milijoni evrov. Po neuradnih informacijah Financ pa naj bi dosegla nekaj manj kot 90 odstotkov knjigovodske vrednosti delnic oz. dobrih 500 milijonov evrov. Kupnina je sicer sestavljena iz kupnine za delnico banke in iz premije, ki jo pri prevzemu celotne banke navadno plača kupec.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija