Na ulicah Kijeva več kot 100.000 protestnikov

Svet

Po navedbah opozicijske stranke Domovina zaprte nekdanje premierke Julije Timošenko, na katero se sklicuje ruska tiskovna agencija Itar-Tass, naj bi se na kijevskih ulicah zbralo celo okoli 500.000 ljudi. Policija števila protestnikov še ni potrdila, navaja Itar-Tass.

"Policija se ne bo vmešavala v trenutno dogajanje, kljub sodni prepovedi množičnih akcij," pa je ob neupoštevanje prepovedi protestov zatrdil tiskovni predstavnik kijevske policije Sergej Burlakov.

Do odločitve kijevskega administrativnega sodišča, da prepove proteste na omenjenem trgu, središču protestov, ter pred vladnimi poslopji in ministrstvi v središču prestolnice do 7. januarja 2014, je sicer prišlo po nasilni odstranitvi približno tisoč protestnikov s Trga neodvisnosti s strani policije v soboto, pri čemer je bilo ranjenih več deset ljudi.

Zaradi nasilja je danes svoj odstop ponudil vodja kijevske policije Valerij Korjak. Njegovega odstopa notranji minister Vitalij Zakarčenko še ni sprejel, odločil pa je, da dolžnosti ne bo opravljal do konca preiskave dogodka. V tem času ga bo nadomeščal Valerij Mazan, ki je sicer vodja kijevske regionalne policije, še navaja Itar-Tass.