NA TARTINIJEVEM TRGU TONA SOLI: V Piranu slavijo Solinarski praznik

Piran

V Piranu bo danes 17. Solinarski praznik. Obiskovalci bodo lahko na Tartinijevem trgu med drugim spoznali tradicijo izdelave soli, si ogledali orodje in pripomočke za pridobivanje soli in s seboj odnesli vrečko soli, prišel bo tudi Martin Krpan.

V "mestu, ki je zraslo na soli", kot pravi tradicija, bo danes vse v znamenju soli in solinarstva - prodajne stojnice, fotografska razstava ter prikaz orodja in pripomočkov, kot so kavedin, gaver - solinarske grablje, karjola in vagonček.

Na trgu bo tona soli, tako da bo vsak obiskovalec lahko brezplačno odnesel vrečko soli s seboj, kaže program, objavljen na spletni strani Občine Piran, ki skupaj z Avditorijem Portorož-Portorose organizira prireditev.

Dogodek bodo obogatili glasbeni nastopi in nastopi folklornih skupin, solinarske igre in lov na zaklad. Nastopila bo tudi skupina v zgodovinskih kostumih Al tempo di Tartini - Skupnost Italijanov G. Tartini Piran ter Martin Krpan, ki bo preveril, ali je piranska sol res tako dobra, da jo lahko odnese cesarju na Dunaj.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija