NA PRVEM OBISKU V SLOVENIJI: Indijski predsednik prihaja poglabljati odnose

Slovenija

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja bo danes na prvem uradnem obisku v Sloveniji predsednik Indije Ram Nath Kovind. V središču pogovorov bodo dvostransko sodelovanje, sodelovanje EU in Indije, prioritete predsedovanja Slovenije EU ter razmere v Indiji. V okviru obiska bo potekal slovensko-indijski gospodarski forum.

Ram Nath Kovind

Visokega indijskega gosta, ki bo na obisk prispel z gospodarsko delegacijo, bo predsednik Pahor najprej sprejel z vojaškimi častmi, nato bosta položila venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Po pogovorih predsednikov in novinarski konferenci se bo z indijskim predsednikom srečal predsednik vlade Marjan Šarec na Ljubljanskem gradu. Vodenemu ogledu gradu bo sledilo delovno kosilo.

Popoldne se bo indijski predsednik srečal še s predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom, nato pa bosta skupaj s predsednikom Pahorjem odprla slovensko-indijski poslovni forum. Pred sedežem Mednarodnega centra za promocijo podjetij v Parku prijateljstva bosta nato odkrila klopco prijateljstva.

Borut Pahor

V uradu predsednika republike v prvem uradnem obisku indijskega predsednika vidijo odlično priložnost za dodaten zagon že tako dobrih odnosov med državama in za poglobitev političnega dialoga ter gospodarskega sodelovanja. Namen obiska je pregled dosedanjega sodelovanja med državama in identifikacija možnosti za nadaljnjo poglobitev odnosov, predvsem gospodarskih.

Indija je za Kitajsko in Južno Korejo tretja najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije v Aziji. Vrednost blagovne menjave v letu 2018 je bila največja v obdobju zadnjih pet let, in sicer je znašala 361 milijonov evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija