NA PREDMEJO MED VIKENDI IN OB KONCU DELAVNIKA: Sanacija brežin nad cesto poteka uspešno

Slovenija

Sanacija brežin nad cesto Ajdovščina-Predmeja poteka uspešno. Izvajalci del so skladno z napovedmi tudi delno sprostili zaporo ceste, ki povezuje planoto Gora z dolino.

Do nadaljnjega bo cesta med tednom odprta po koncu del do jutra naslednjega dne, torej nekje od 17. do 8. ure. Med vikendi bo odprta od 17. ure ob petkih do 8. ure v ponedeljek. Promet bo urejen izmenično enosmerno s semaforji.

Dela na tem območju so stekla sredi avgusta. Projekt prenove obsega sanacijo obcestnih brežin in predorov, zato je bila vsaj za nekaj časa potrebna popolna zapora ceste. Ta je bila sprva mišljena za celotno predvideno šestmesečno trajanje del.

A domačini so nato polletni popolni zapori ceste izrazili jasno nasprotovanje, saj gre za najkrajšo prometno povezavo krajev na Gori z Ajdovščino. To bi bilo zanje še posebej moteče v zimskem času.

Fotografija je simbolična

Zato so se predstavniki Občine Ajdovščina, direkcije za infrastrukturo in izvajalca del, podjetja Eho projekt iz Ljubljane, uspeli dogovoriti, da se bodo krajanom z zaporo čim bolj približali, tako da bo ta popolna zgolj takrat, ko ne bo druge možnosti. V prvi fazi pa je bila popolna zapora zaradi varnosti nujna.

Cesto na Predmejo bodo s posebnimi varovali zaščitili pred padajočim drevjem in skalnimi gmotami, ki se predvsem ob daljšem deževnem obdobju sprožajo na cesto. Na zalednih brežinah nameščajo lovilne sisteme, ki so sposobni ubraniti celo več kot tritonsko skalno gmoto, je Občina Ajdovščina objavila na spletni strani.

Načrtujejo tudi namestitev t.i. pocinkanih mrež, ki bodo lovile padajoče kamenje in ga usmerjale do vznožja brežine. Visokonatezne mreže bodo namestili tudi na portalu in obokih predorov.

Investitor obnove je direkcija za infrastrukturo, vrednost del je ocenjena na 640.000 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija