NA POZIV K ODSTOPU SO SE ODZVALI V PREDSEDNIKOVEM URADU: "Pahorjevo mnenje o posebnem statusu Turčije in Ukrajine je znano že vrsto let"

Slovenija

Zaradi izjave, da Turčija in Ukrajina ne moreta računati na polnopravno članstvo v EU, je skupina 28 slovenskih intelektualk in intelektualcev različnih akademskih profilov podpisala pismo, v katerem predsednika Boruta Pahorja pozivajo k odstopu. V predsednikovem uradu so odgovorili, da gre za že dolgo znano stališče o posebnem statusu teh držav.

Predsednik Pahor si je na Blejskem strateškem forumu (BSF) prejšnji teden privoščil "neprimerno, nerazumno, ksenofobno ter za Slovenijo objektivno politično in diplomatsko izjemno škodljivo izjavo, da Turčija in Ukrajina ne moreta računati na polnopravno članstvo v EU", so zapisali v pismu, ki so ga med drugim podpisali Slavko Splichal, Boris Vezjak, Svetlana Slapšak, Niko Toš, Maca Jogan, Vlado Miheljak in Rudi Rizman.

Ocenjujejo, da Pahor s svojimi izjavami prispeva k vse manjši verodostojnosti slovenske zunanje politike, morda pa Slovenija tudi zaradi tovrstnih stališč ni dobila mesta komisarja za širitev v Evropski komisiji.

Pahor z omenjeno izjavo ni le zanikal svoje poprej izražene podpore evropski perspektivi Turčije, ampak je tudi močno presegel "svoje pristojnosti predsednika republike in članice EU" ter se ponovno izkazal za povsem neverodostojnega politika, ki ne more biti deležen zaupanja slovenskih državljank in državljanov, evropskih in mednarodnih partnerjev.

Ob spoštovanju dogovorjenih pogojev si vstop v EU zasluži vsaka evropska država, nenazadnje zaloputnjena vrata EU spodbujajo tudi vzpon avtoritarizma v državah, ki izgubljajo evropsko perspektivo, opozarjajo podpisniki.

Predsednik je po njihovem prepričanju deloval mimo veljavne deklaracije o zunanji politiki iz leta 2015 in strategije zunanje politike, dokumentov, ki ju je sprejel državni zbor in sta zavezujoča za vse politične predstavnice in predstavnike v državi. Ravnal je tudi v nasprotju z dokumentom o slovensko-turškem strateškem partnerstvu, ki sta ga podpisala s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom 3. marca 2011 v Ankari.

"Kot že večkrat doslej je predsednik Pahor tudi tokrat pokazal, da je namesto odgovornega, spoštljivega in dostojanstvenega opravljanja najvišje državne funkcije raje izbral populistične nastope po zgledu Trumpa, Johnsona ali Salvinija," so zapisali.

S svojo izjavo predsednik Pahor ni le ponovno degradiral instituta predsednika države, ampak je neposredno ogrozil varnost in blagostanje Slovenije in njenih državljanov, ocenjujejo podpisniki.

"Zaradi tega bi moral kot predsednik republike nepreklicno odstopiti. Če ga bo tudi tokrat izdal čut odgovornosti, pa je zdaj na državnem zboru, da zoper njega sproži ustavno obtožbo, saj je pri opravljanju funkcije prekoračil svoje pristojnosti, zapisane v 107. členu slovenske ustave," so med drugim zapisali.

Na javno pismo 28 posameznikov so se odzvali z urada predsednika republike

V uradu predsednika republike so v odgovoru na pismo poudarili, da je Pahorjevo mnenje o posebnem statusu (sui generis) Turčije in Ukrajine v okviru EU domači in mednarodni javnosti znano že vrsto let. Kot so zapisali, je predsednik že ob obisku turškega predsednika Erdogana v Sloveniji marca 2015 dejal, da bi "zaradi počasnosti pogajalskega procesa veljalo razmisliti tudi o statusu sui generis. A dokler pravni red EU takšnega statusa ne predvideva, si bo Slovenija prizadevala za članstvo Turčije v povezavi". Takšno predsednikovo stališče išče rešitve za očiten problem počasnosti, nejasnosti in absorpcijske sposobnosti EU v širitvenem procesu, zlasti z velikima državama, so pojasnili.

Recep Tayyip Erdogan

Poudarili so še, da je predsednik Pahor imel in ima prav zaradi načelne politične naklonjenosti Turčiji in Ukrajini odlične osebne in politične odnose z njunimi voditelji. Mestoma je bil v domači javnosti zaradi te naklonjenosti celo kritiziran.

V odgovoru so še zapisali, da je turški zunanji minister na srečanju v okviru BSF predsedniku Pahorju prenesel Erdoganovo željo po njegovem skorajšnjem obisku v Sloveniji. Tudi predsednik Pahor in novi ukrajinski predsednik Zelenski sta se pred kratkim srečala ob robu slovesnosti v Varšavi in se dogovorila za uradno srečanje. V tem smislu je prav mogoče, da bosta predsednika Erdogan in Zelenski uradno obiskala Slovenijo že konec tega leta ali v začetku prihodnjega, so še navedli v uradu predsednika republike.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  11 .09. 2019 ob  21: 11
barbika ne mreš enkrat migat desno in vozit levo in čez nekaj časa, po neuporabi bilobila, spet nardit isto p...... !!! NISI BIL IN NISI RESEN !
Tiramola  |  11 .09. 2019 ob  19: 28
Škodljivec. Nihče ga ne potrebuje. Lp
kokodek |  11 .09. 2019 ob  13: 47
najbolj škodljiv politik v državi !!!!
Istriano |  11 .09. 2019 ob  13: 03
Borut Pahor si je že marsikaj privoščil, kaj preveč koristnega ni naredil, je oseba, ki najbolj zadolžila našo državo do zdaj in vendar ga ovčice vedno pridno izvolijo. Jaz teh stvari ne razumem. Imajo ljudje že prenizke penzije, bomo imeli še nižje, ma kaj vas je treba izstradat, da boste šli na cesto protestirat in boste nehali volit te klovne, ki gledajo samo in ekskluzivno samo na svojo korist.
Drek |  11 .09. 2019 ob  12: 34
Magari....bi bilo lepo se znebiti tega POKVARJENEGA KLOVNA DI MERDA. DESNICAR GNJUSNI , POMAGAL SI JANSI NA VSAKEM KORAKU!