POČASTILI SPOMIN NA BAZOVIŠKE JUNAKE: "Iz njihovega upora je zrasla današnja združena Evropa"

Trst

V Bazovici pri Trstu so v nedeljo znova počastili spomin na štiri primorske protifašistične borce in rodoljube, ki so jih na tamkajšnji gmajni leta 1930 usmrtili fašisti. Iz njihovega upora je zrasla današnja združena Evropa, je po poročanju spletnega portala MMC RTV Slovenija v pismu zapisal predsednik države Borut Pahor.

Pahorjevo pismo je na slovesnosti prebral diplomatski predstavnik v Trstu Vojko Vovk. Slavnostna govornika sta bila zgodovinar in dolgoletni univerzitetni profesor Marcello Flores ter profesorica in članica odbora za proslavo Kostanca Mikulus. Mikuluseva je pozvala k ohranjanju slovenskih organizacij in društev. Današnji dan sta zaznamovala dva dogodka: najprej je potekal že tradicionalni dopoldanski spominski planinski pohod, popoldne pa nato slovesnost pri spomeniku bazoviškim junakom.

S tradicionalno slovesnostjo pri spomeniku na gmajni v Bazovici vsako leto obudijo spomin na štiri junake, člane tajne organizacije Borba - Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Alojza Valenčiča in Zvonimirja Miloša, ki so jih 6. septembra 1930 pri Bazovici ustrelili na podlagi obsodbe italijanskega fašističnega posebnega sodišča. Obsojeni so bili izvedbe bombnega atentata na uredništvo tržaškega časopisa Il Popolo di Trieste. Po poročanju RTV Slovenija so številne delegacije k spomeniku položile cvetje, pridružili so se tudi udeleženci tradicionalnega planinskega pohoda.

Dogodki ob 89-letnici ustrelitve bazoviških junakov so se v četrtek začeli s predstavitvijo knjige spominov partizana Borisa Ferlata v Narodnem domu v Trstu, je poročal Primorski dnevnik.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija