NA OBALI OPRAVILI 46 TESTOV, ENA OSEBA OKUŽENA: Bržan poziva k doslednemu upoštevanju navodil

Koper

Danes dopoldne se je sestal Varnostni sosvet Mestne občine Koper in med drugim obravnaval problematiko širjenja koronavirusa SARS-CoV-2. Župan Aleš Bržan je vnovič pozval k odgovornemu ravnanju in doslednemu upoštevanju navodil zdravstvenega osebja.

Na srečanju so se seznanili tudi z jutranjim izrednim dogajanjem v Zdravstvenem domu Koper. Koprski župan je ob tem opozoril, da je kljub nizom varnostnih ukrepov za zajezitev števila okužb, ki jih je sprejela država, še vedno najbolj učinkovit ukrep preventiva: "Virus lahko omejimo samo ljudje sami, z upoštevanjem preventivnih ukrepov in navodil, kako ravnati v primeru okužbe. Če ste dobili vročino, kašljate in imate občutek pomanjkanja zraka, nikakor ne hodite k zdravniku, ampak ga najprej pokličite. Zdravnik bo z vami opravil pogovor in vas vprašal, ali ste bili na območju z več okuženimi oziroma ali ste bili v stiku s potrjenimi okuženimi. Govorite resnico in ne prikrivajte ničesar, saj vsako zamolčano dejstvo pomeni resno grožnjo zdravju vaših bližjih in naše celotne skupnosti."

Župan poziva ljudi, naj zaupajo strokovnosti zdravstvenega osebja, ki ima ustrezno znanje in izkušnje za obvladovanje okužbe. Doslej so opravili 46 testov in virus potrdili samo pri eni osebi iz občine Piran, ki se od sobote zdravi na ljubljanski infekcijski kliniki.

BI KOPRČANI DANES ŠE OPRAVILI VOZNIŠKI IZPIT? Preizkusi v Kopru konec marca

Le vsak tretji dolgoletni slovenski voznik bi danes še opravil vozniški izpit. Tako je pokazala lanska Turneja mobilnosti, v kateri je v simulator vožnje DRAJV sedlo nekaj manj kot 300 voznikov iz desetih slovenskih regij. Koprčani so se med vsemi regijami odrezali najbolje v situaciji, ko je izpred šolskega avtobusa na cesto stekel otrok.

Vstopna točka za občanke in občane območja slovenske Istre na Bonifiki deluje od 7. do 20. ure, od 20. do 7. ure pa na urgentnem centru Splošne bolnišnice Izola. Tudi tam velja predpisan varnostni protokol, ki predvideva, da pred vstopom v objekt pacienti počakajo na dovoljenje in navodila tamkajšnjega zdravstvenega osebja.

Vse informacije o koronavirusu Covid-19 lahko dobite na telefonski številki Zdravstvenega doma Koper 05/620 36 15 ali na brezplačni številki klicnega centra 080 14 04.

Predvsem pa dodatno pozornost namenite osebni higieni in umivanju rok ter spoštovanju higiene kašlja. Izogibajte se zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Prostore redno zračite. Izogibajte se nenujnim opravkom in množicam. Ob tem ne pozabimo, da so še zlasti ogrožene občanke in občani s kroničnimi boleznimi in tisti, ki so bolj krhkega zdravja. Če je v tej skupini tudi kateri izmed vaših svojcev, naredite vse za njeno ali njegovo varnost.

Odpovedi prireditev in dogodkov

V luči hitrega širjenja okužbe z novim virusom so številni organizatorji sprejeli odločitev o odpovedi aktualnih prireditev. Do nadaljnjega so tako odpovedane vse prireditve v protokolarno-prireditveni dvorani Sv. Frančiška Asiškega, dogodki in sprejemi v Pretorski palači ter predstave in dogodki v Gledališču Koper, medtem ko so v Centru mladih Koper obisk dogodkov omejili na največ 100 ljudi.

Številni so odpovedali oziroma prestavili tudi druge, manjše dogodke in prireditve. Tako sta odpovedana jutrišnja prestavitev knjige Od Glinščice do Triglava v knjigarni Libris in nedeljski (15. marca) Komentiran koncert godalnega ansambla in pianista Denysa Masliuka v Pokrajinskem muzeju Koper, medtem ko sta posvet o oljkarstvu 2. Hlajevi dnevi 2020 ter koncert Luke Basija in skupine Nočni skok prestavljena. Odpovedana je tudi prireditev Naj športnik Mestne občine Koper za leto 2019, ki jo organizira Športna zveza Koper.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  12 .03. 2020 ob  19: 52
Bili smo v strahu da ne bomo pili kerozin,na koncu nas udari virus iz Kitajske
rafko  |  11 .03. 2020 ob  19: 47
-2
Kaj naprimer pa je župan svetoval prebivalcem Kopra? Preposreduje splošna navodila zdravstva. Nobenega konkretnega navodila do zdaj. Je težko objavit, da se naproša občane, da za vsako stvar pa res ne rabijo hodit na okenca pošte, UE, na črpalke in tudi na občinojQuery112309210280929446316_1583951921384 Kaj naprimer je naredil za zaposlene, ki so vsakodnevno fizično v stiku s strankami, ki prihajajo tudi iz Italije?? Lahko je srat v zaprti pisarni. Ko prvič zakašljam, si z veseljem vzamem čas in pridem na občino. Eh, Aleš moj..........nič od obljub....pa niti N od tega nič.
joe jaxson |  11 .03. 2020 ob  12: 17
unih 7 doktorjev, ki so šli na provizijski seminar v Mi za po receptih prodana - predpisana zdravila, najprej z bičem po goli riti, da se spomnejo kaj so študirali in kako pravilno in odgovorno ukrepati ter spoštovati navodila, potem pa jim še odvzeti titule/diplome "Dr",da podobnih arogantnih in samovšečnih neumnosti ne morejo več ponovit !!! Neodgovorni bizgeci !