NA OBALI BODO OMEJILI TUDI GIBANJE: Odprte so lahko vse trgovine do 400 m2 (VIDEO)

Koper

Kljub sredini odločitvi vlade, da se zaradi poslabšanja epidemiološke slike v obalno-kraški regiji znova zaprejo določene trgovine in storitve, lahko ostanejo odprte vse trgovine velikosti do 400 kvadratnih metrov, je pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Vlada je na sredini seji podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom za teden dni, do 5. marca. V statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko ostajajo pravila ponujanja blaga in storitev enaka kot doslej.

Se pa v režim rdeče faze s soboto vrača obalno-kraška regija. Tam bodo lahko še naprej odprte vse trgovine oz. dejavnosti, pri katerih od zaposlenih ni zahtevano testiranje na okužbo z novim koronavirusom, denimo pošte, bencinski servisi, dostavne storitve in banke. Manj pa bo v tej regiji dovoljenih izjem, pri katerih se zaposleni še naprej morajo enkrat tedensko testirati na novi koronavirus.

Simon Zajc

Katere prodajalne bodo vseeno odprte?

Med temi izjemami lahko ostanejo odprte prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje ter prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, specializirane prodajalne z otroškim programom, prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga, tržnice, premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov, trafike in kioski, servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov, storitve izdelave, vzdrževanja in montaže, nepremičninsko posredovanje ter storitve higienske nege, denimo frizerski in kozmetični saloni. Prav tako ostajajo dovoljene individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja ter storitve salonov za nego živali.

Zaradi medresorske usklajenosti so na ministrstvu za gospodarstvo v odloku spremenili tudi starost testa za tiste, ki so se že testirali in jim torej testa ni treba ponavljati. Ti testi po novem ne smejo biti starejši od 48 ur - doslej je veljalo 24 ur.

Spremembe tudi na področju infrastrukture

Pri odloku, ki ureja izvajanje javnega prevoza potnikov, je vlada po pojasnilih državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Blaža Košoroka določila, da je za voznike v javnem potniškem prometu kot spremljevalno osebje v železniškem prometu obvezno enotedensko testiranje. Enako velja za voznike taksijev. Enkrat tedensko se bodo morali testirati tudi izvajalci v avtošolah in uporabniki njihovih storitev.

Se pa ne bo treba testirati tistim, ki imajo dokazilo, da so bili cepljeni proti covidu-19 in je od drugega odmerka v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca Pfizer preteklo najmanj sedem dni, v primeru cepiva proizvajalca Moderna najmanj 14 dni in v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, šteto od prejema prvega odmerka cepiva.

Testiranja so oproščeni tudi vozniki, ki so preboleli covid-19 in predložijo potrdilo o pozitivnem rezultatu hitrega testa ali testa PCR, od odvzema brisa pa je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev. Prav tako na testiranje ne bo treba tistim s potrdilom zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Blaž Košorok

Vlada je, kot je dodal Košorok, popravila tudi odlok o začasni prepovedi izvajanja preizkusov znanja in podaljšanju veljavnosti potrdil o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav. "To je bilo doslej prepovedano, odslej pa se bodo morali strokovnjaki, ki usposabljanja opravljajo, enkrat tedensko testirati," je dodal.

Spremembo je vlada uvedla tudi na področju žičniških naprav, kjer je po besedah državnega sekretarja spet ubrala regijski pristop.

Omejeno bo tudi gibanje 

Na novinarski konferenci je bilo slišati tudi, da bo vlada omejila gibanje v obalno-kraški regiji. Podrobnosti bo sicer jutri predstavil notranji minister Aleš Hojs. Je pa namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak že danes dejal, da je v povezavi s prehodom obalno-kraške regije v rdeče območje verjetna tudi sprememba odloka o omejitvi gibanja, ki bo po predvidevanjih omejila prehajanje v in iz te statistične regije.

"Zato že sedaj svetujemo vsem prebivalcem Slovenije, da ne načrtujete za vikend odhoda na Obalo, ker bo po vsej verjetnosti omejitev gibanja onemogočila, da iz drugih statističnih regij prehajamo v obalno-kraško statistično regijo in obratno," je dejal Pečjak in dodal, da pa bodo verjetno veljale določene izjeme.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
japajade |  25 .02. 2021 ob  18: 45
-5
Omejenost posameznikov je neomajna, akjne magic
Istriano |  25 .02. 2021 ob  18: 43
So prišli dol forešti in zdaj bodo kaznovali nas. Kdo je za rampo na Kozini? Če lahko že leta in leta kasirajo za vstop v Logarsko dolino lahko tudi mi damo rampo. Saj je epidemija, ne? Lepo vsakega testiramo in vsi pozitivni grejo nazaj domov.
ojoj |  25 .02. 2021 ob  17: 13
Ni dvkrat za rect, da bodo čez čas umaknili čakalni seznam za cepljenje in pol bodo stali v vrsti kot za testiranje, pa naj še objavijo, da je zastonj in so zmagali.
hribi |  25 .02. 2021 ob  16: 47
Če bi pameten Kacin bil bolj človeški, bi zagotovil cepivo Rusov. Če ga že EU ne more. Ampak Kacin je izdajalec in sovraži vse kar ni ameriško. Četudi bodo umirali Slovenci. Zato raje zapora Obale kot aktivno reševanje težav. Sramota.
Obala1 |  25 .02. 2021 ob  16: 37
Kot prvo, število okuženih na bazi tistih testov ki niso zanesljivijQuery1123013720517498996787_1614267130008?? kot drugo, država nam daje določene številke za katere nihče ne ve ali držijo ali so umetne ( ali narejene na bazi tistih nezanesljivih testov )??? in na koncu država nam kroji življenja, daje neke idiotske ukrepe, dela kaj hoče ( v sodelovanju z farmacevtsko mafijo ) a mi se kregamo ...res smo neumni, stopit bi morali skupaj proti tistim idiotom ki nam kradejo življenja in gospodarstvo ( @ Lili to za tebe ne velja ker itak ne boš razumela ) ...pa lep dan še naprej
vseved |  25 .02. 2021 ob  16: 04
Danes sem v Kopru naštel 6 družin z Lj registracijo ki so prišli kolesarit na obalo. Kaj v Lj ni kolesarskih stez? Je treba prit prav ob morje?
td |  25 .02. 2021 ob  15: 27
10
Prvi velik zagon je bil par dni po protestih staršev - ki jih mimogrede PODPIRAM ampak z MASKAMI - ker je bilo vmes preveč neodgovornežev brez mask. Naslednji udarec je prišel izkljjučno zato, ker ni meje na Črnem kalu. Medregijska blokada prehajanja bi morala ostat še lep čas trajna.
ojoj |  25 .02. 2021 ob  15: 07
-1
@Lili, kakšna je razlika med biti pozitiven in biti okužen? Tudi tebe sprasujem, kje je gripa letos? V drugi polovici marca zopet ne bomo odgovorni, ko bo haral rotavirus, oz tudi tega letos ne bo. In koliko od teh 74 po tvojem okuženih je dejansko zbolelo?
Lili |  25 .02. 2021 ob  14: 36
Čemu se vsi spodaj razburjate?
Jasno je, da na obali nismo imeli do sedaj (zadnji mesec) veliko okuženih. Zadnjih 14 dni pa je kar hudo. Povprečno stevilo je 74 okuženih!! To je VELIKO. In vlada lahko naredi ali ne naredi karkoli, dokler se ne bo kaj premaknilo v naših BETICAH, dokler ne bomo ODGOVORNI do SEBE in do DRUGIH, nam bodo postavljali omejitve in pravila. In nič ne bo prijelo. Če hočemo, da gre življenje kolikor toliko naprej, je potrebno da VSAKDO naredi kar more. Drugače bo tako in še slabše. In če bi poslušali tiskovne konference in brali številke, ki so VSAK dan objavljen, bi točo vedli, da se bo zgodila RDEČA faza za obalo. In smo na pragu črne (76 okuženih/dan). Država poskuša postavljati pravila, ma če se sami ne zavedamo svoje odgovornosti je vse zastonj.
ojoj |  25 .02. 2021 ob  13: 40
-2
@magik gripa zacne v 52 tednu in vrhunec dozeze v 5 tednu konec pa nekje v 9-10 tednu. Vir Nijz. 2018
Le da gripe letos ni, zakaj je ni pa mi ti povej.
ojoj |  25 .02. 2021 ob  13: 23
@magik se to mi razloži prosim. Kje je gripa letos?
hribi |  25 .02. 2021 ob  13: 22
@magic
Tvoje razumsko pisanje in nalivanje čistega vina bi bilo verodostojno, če bi v času, ko smo na Obali delili usodo cele Slovenije, čeprav smo bili globoko z zelenem tudi kaj napisal. Takrat nisem zasledil tvojega pametovanja o neupravičenosti ukrepov tudi za nas. Očitno si eden od prišlekov na Obali, ki ne razume pravičnosti. Morda si prej imel nick name "Kopriva".
1