NA HITRE TESTE PRIHAJAJO TUDI TISTI, KI IMAJO ŽE POTRJENO OKUŽBO: Takšno ravnanje so zaznali ravno na Goriškem

Slovenija

Direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec je regijski štab Civilne zaščite (CZ) opozorila na nepravilnosti, do katerih prihaja pri hitrem testiranju na novi koronavirus. Med drugim so prišli na testiranje tudi posamezniki, ki so jim potrdili okužbo s PCR testi in bi že zaradi tega morali ostati doma v samoizolaciji.

"Ljudje, ki imajo že opravljen in pozitiven PCR test in morajo biti v samoizolaciji, prihajajo na hitro testiranje. To je narobe že zaradi tega, ker je vsak, ki je potrjeno pozitiven, dolžan biti v samoizolaciji najmanj deset dni oziroma po dogovoru z izbranim zdravnikom. V tem času ne sme priti v stik z nikomer, torej tudi na to množično hitro testiranje ne sme iti," je povedala Kokoravčeva.

Poudarila je, da je rezultat hitrega testa v tem primeru nepomemben, saj ne more spremeniti izvida, pridobljenega s PCR testom. "Tukaj je tako dvojna škoda - naredi se hitri test, ki nima nikakršnega pomena, poleg tega pa taka oseba tudi ogroža tiste, ki so prišli na hitro testiranje," je dejala.

Še enkrat je opozorila, da na testiranja prihajajo tudi ljudje, ki imajo že prisotne neke znake okužbe. Ti bi se morali v dogovoru s svojim osebnim zdravnikom dogovoriti za PCR testiranje, ki je dostopno tudi v novogoriškem zdravstvenem domu, na vrsti pa bi bili najkasneje naslednji dan po prijavi.

"Tega si ne znamo razložiti. Vendar bi tukaj še enkrat pozvala ljudi, da kdor ima kakršnekoli znake ali prehladnega obolenja ali mogoče gripi podobnega stanja, naj se obrne na svojega zdravnika in bo tam dobil natančna navodila. Predvsem pa naj nikar ne hodijo na hitro testiranje," je še dejala.

Na hitro testiranje tudi ne sodijo tisti, ki so covid-19 že preboleli v zadnjih treh mesecih, saj je bris lahko še dolgo časa po preboleli okužbi pozitiven.

V severnoprimorski regiji je bilo sicer v sredo potrjenih 108 novih okužb z novim koronavirusom. Največ aktivno okuženih je v Mestni občini Nova Gorica, 373, v občini Ajdovščina pa 365. Regija je še naprej tik pod vrhom (pred njo je le Posavska) glede na število okužb tako v sedem- kot 14-dnevnem obdobju in tako ostaja tudi na črnem seznamu v sistemu predvidenega sproščanja ukrepov. Dnevno povprečje novih okužb v zadnjem tednu je 90, za prehod v rdečo fazo pa bi ga morali znižati na 77.

V sredo so v enoti Tolmin Doma upokojencev Podbrdo z drugim odmerkom sicer cepili 56 zdravih stanovalcev oziroma takih, ki doslej niso bili okuženi s covid-19. S cepljenjem so nadaljevali tudi v Centru starejših Pristan v Vipavi in Domu starejših občanov Ajdovščina. Tam so bili z drugim odmerkom cepljeni štirje stanovalci in 18 zaposlenih.

Direktorica ajdovskega doma starejših občanov Tanja Stibilj Slemič je za regijski štab CZ povedala, da se stanje v domu postopoma umirja. Zmanjšuje se tudi kadrovska stiska, še naprej pa imajo zunanjo pomoč. Stanje pri stanovalcih, med katerimi je aktivno okuženih še 91, dva pa sta v bolnišnici, je stabilno in ne beležijo večjih zapletov. Ozdravelo pa jih je že 37, med redno zaposlenimi pa je trenutno aktivno okuženih 29 delavcev in trije zunanji sodelavci.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  22 .01. 2021 ob  17: 42
Adijo pamet! Ljudem lahko daš vse, samo pameti jim ne moreš dati!

V medijih je bilo objavljeno, da se karantena lahko prekine z dokazilom o negativnem testu!
Seveda ni ob taki novici nič nenavadnega, da na hitre teste prihajajo tudi tisti, ki imajo že potrjeno okužbo.