MK GROUP BI VLAGALA TUDI V TRSTU: Kostić namerava zgraditi prestižno marino in stanovanjski kompleks

Goriška

V Trstu bi po zaslugi srbskega poslovneža Miodraga Kostića lahko zrasla prestižna marina in nastanitveni kompleks, poroča italijanski časnik Il Piccolo. Za naložbe v severnem Jadranu pa bo namenil 110 milijonov evrov.

Miodrag Kostić

Investitorjem odprto poslovno okolje je nujno za povečevanje tujih neposrednih investicij (TNI), ki spodbujajo mednarodno prepoznavnost in dvigujejo dodano vrednost gospodarstva. Podjetja s tujim kapitalom namreč rastejo hitreje, tako po obsegu prodaje in številu zaposlenih, kot tudi po dodani vrednosti na zaposlenega in izvozu. Vrednost TNI v Slovenijo je lani znašala skoraj 16 milijard evrov, od tega jih je bilo največ iz Evropske unije, med pomembnimi pa so tudi vlagatelji iz regije Adriatik.

Kostičeva MK Group, ki ima v lasti Kempinski v Portorožu in Savudriji, je ena najbolj aktivnih vlagateljic, in se zanima še za območje starega pristanišča v Trstu. Tu bi med drugim zgradili tudi marino, kjer bi lahko pristajale prestižne srednje in velike jahte, in stanovanjski kompleks. Vlaganje v tržaškem zalivu je bilo za Kostića zanimivo že leta 2018, a zdaj, ko občina snuje javni konzorcij za revitalizacijo starega pristanišča, v katero spada prodaja okoli 40 skladišč, se to lahko tudi uresniči.

MK Group je sicer ena najbolj aktivnih tujih vlagateljic v regiji in namerava v petih letih v panoge kmetijstva, turizma in bančništva vložiti pol milijarde evrov. Nekaj od tega kolača bo, upamo, doletelo tudi Slovenijo, kjer ima MK Group že nekaj pomembnih naložb na področju bančništva, turizma in infrastrukture. Ambicije pa so večje, če se le ne bo preveč zatikalo pri sprejemanju pomembnih dokumentov, ki so potrebni za uresničitev zastavljenih načrtov. To bi znalo preusmeriti naložbe k sosedom, kjer je okolje bolj naklonjeno tovrstnim naložbam.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija