V GORAH UMRL VRHUNSKI ALPINIST GREGA LAČEN: Padel je čez visoko prepadno steno

Kronika

Za alpinista Grega Lačna, ki se je v petek smrtno ponesrečil pri sestopu na Mlinarjevem sedlu proti Zgornji Ravni, je bil po navedbah kranjske policijske uprave pri prečenju zelo strme poti usoden padec čez visoko prepadno steno. Kot so zapisali na policiji, je bil Lačen ustrezno opremljen, okoliščine pa kažejo, da je šlo za nesrečo.

Po do zdaj znanih informacijah je Lačen, ki je z družino živel na Prevaljah, življenje izgubil včeraj pozno popoldne pri sestopu z enega od vršacev nad Jezerskim, kjer je v četrtek in včeraj plezal z izkušenim alpinističnim kolegom s Koroške Andrejem Gradišnikom.

Nesreča se je zgodila na zahtevni zavarovani planinski poti, ki je zasnežena in po kateri se z alpinistično opremo spušča s kombinacijo plezanja in hoje, so danes pojasnili na Policijski upravi Kranj. Prenos pokojnika z gore je izvedla Gorska reševalna služba Jezersko, Lačnovega soplezalca, izkušenega alpinista s Koroške Andreja Gradišnika, pa so gorski reševalci peš pospremili v dolino.

Lačen je po pisanju Večera v svoji izjemni alpinistični karieri osvojil številne vrhove v uspešnih plezalnih odpravah. Med drugim je bil član odprave Ski Everest 2000 na čelu z Davom Karničarjem. Leta 2012 je vodil prvo samostojno koroško odpravo v gorovje Karakorum. Z Gradišnikom sta preplezala ogromno smeri, med drugim sta v Kirgiziji ponovila najznamenitejšo smer v dolini Ak Su - Perestroika Crack. Lačen je vodil tudi alpinistično odpravo Koroška 8000 Broad Peak v letu 2012.

Lačen je umrl na dan, ko so se v okviru koroškega outdoor festivala v Mežici spominjali Karničarja, ki je umrl septembra lani v delovni nesreči na Jezerskem.

Kranjski policisti so v sporočilu za javnost še izpostavili, da je bil začetek leta v gorah zelo tragičen, zato so znova pozvali k previdnosti. Največ nesreč se zgodi pri sestopu, v snegu pa so najbolj nevarna prečenja pobočij. Najpogostejša razloga za nesreče sta zdrs in padec, kar se po opozorilih policije pri aktualnih razmerah lahko zgodi zelo hitro. "Dovolj pa je en napačen gib ali en moteč faktor npr. telefon," so posvarili

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
France-Tadej |  20 .01. 2020 ob  08: 08
Grozljivo, škoda in težko doumljivo, sožalje vsem njegovim!
Kako odhajajo resnično najboiljši ljudje tega sveta?
Gregor zleti na turistični poti, Karničarja ubije drevo, Humar pade v luknjo pri novi hiši , Manfredo povozi avto, Šraufa pobere pomladni plaz pod Mojstrovko,
kar pet jih umre zaradi neizbitega klina nad Jezerskim, moram nehat, ker teh nenavadnih grozljivosti je pri Slovencih daleč preveč, so strašno bizarne, usodnostne, sporočilne, svarilne, misteriozne, nimam pojma kaj. Res katastrofično, zakaj, ljubi Bog?
Joža Čop, najboljši iz prve polovice prejšnjega stoletja je šel v oštarijo in se malo nacukal in bil vesel do zadnjih dni, je morda on vedel za kaj se gre?