MEJA MED GORICAMA JE PADLA ŽE DRUGIČ: "Mreže v naše kraje ne sodijo več" (FOTO)

Slovenija

Na nekdanjem maloobmejnem prehodu med obema Goricama, na Erjavčevi ulici so danes pripravili krajšo slovesnost ob ponovnem odprtju meje med obema državama. Župana obeh Goric, Klemen Miklavič in Rodolfo Ziberna sta prerezala trak, ki je simbolično ločeval meji, Miklavič pa je ob tem dejal, da mreže niso več instrument za reševanje problemov.

"Tukaj smo samo simbolno prerezali trak. Mrežo, ki je delila naši dve mesti v tem obdobju epidemije, so odstranili ljudje. To se je zgodilo prvič, kar se Gorici integrirata, in to pomeni, da ljudje sporočajo, da mreže niso več instrument za reševanje naših problemov. Mreže sekajo naš vsakdan, sekajo prijateljstva, sekajo družinske vezi in sekajo gospodarsko življenje naših krajev. Torej mreže v naše kraje ne sodijo več," je v nagovoru dejal novogoriški župan.

Goriški župan pa je poudaril sodelovanje med mestoma tudi v času epidemije in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri premagovanju bolezni. "Ko so uvajali ukrepe, tako italijanska oblast v Rimu kot slovenska v Ljubljani, bi morali malce bolj razmisliti, se pogovoriti z ljudmi iz naših krajev in preveriti, kakšne bodo posledice takšnih odločitev."

Slovesnosti so se udeležili tudi nekateri drugi župani iz občin na Goriškem, novogoriški mestni svetniki in občinski svetniki iz Gorice.

Ograjo na skupnem Trgu Evrope, ki so jo želeli danes odstraniti, pa so protestniki na kolesih odstranili že v petek zvečer.

Vse predmete, ki so se v času meje nabrali na meji med Slovenijo in Italijo, bodo shranili v Goriškem muzeju. V ta namen so predstavniku Goriškega muzeja Davidu Kožuhu predali prometni znak, ki so ga Novogoričani svojevrstno okrasili.

Na mejnih prehodih je sicer že od sobote živahen utrip, danes se je tudi med prireditvijo preko prehoda na Erjavčevi ulici vila skoraj neprekinjena vrsta avtomobilov. Italijanski državljani so ponovno množično obiskovali novogoriške trgovske centre in bencinske servise, nekaj so jih lahko pozdravili tudi novogoriških igralnicah.

"V času epidemije smo imeli zaprto igralnico. V soboto smo jo odprli le za kratek čas, saj rabimo okrog pet dni, da se ponovno navadimo na delo in postorimo vse, kar je potrebno za poln zagon," je povedal lastnik igralnice Fortuna v Rožni Dolini Darko Velikonja.

Zaradi zmanjšanega obsega del so v Fortuni odpustili devet zaposlenih, ostaja jih še okrog 50. "Sedaj so odpuščeni na zavodu za zaposlovanje, bodo pa prvi na vrsti za ponovno zaposlitev, ko se bo stanje normaliziralo in bomo imeli ponovno nekoliko večji obisk," je še dejal Velikonja.

Sicer pa so ponovnega odprtja mej veseli tudi v pobudi Rešimo Goriško! Marino Furlan je v njenem imenu dejal, da upajo na ponovno normalizacijo življenja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija