MED HIGIENSKO SPORNIMI TUDI NAJBOLJ PRILJUBLJEN SNACK BAR: Zarjavele police za sveže meso, preveč ledu v zamrzovalniku, odpadki na prostem

Koper

Kot smo že poročali, so inšpektorji v letošnjem letu pregledali 951 slovenskih gostiln in vsaka četrta ni ustrezala standardom. Med kršitelji je tudi 17 lokalov z Obale. Pri treh so ugotovili hude kršitve higienske dobre prakse. Na izpitu iz higiene so pogrnili celo v petzvezdičnem Grand Hotelu Portorož in v najbolj priljubljenem obalnem lokalu Snack bar.

Inšpektorji so pregledali 951 slovenskih lokalov in ni bilo malo takih, kjer so bile higienske razmere daleč od idealnih. 28 lokalov so začasno zaprli, izdali 239 ureditvenih odločb. Po zagotovilih Uprave za varno hrano naj bi bilo sicer stanje v primerjavi z lanskim letom veliko boljše. Umazane delovne površine, plesnivi in zarjaveli hladilniki, zamaščene kuhinjske nape, umazanija, odpadajoči ometi, kuhinjski prostori in prostori za zaposlene brez umivalnikov in brez tople vode.

Na zemljevidu Uprave za varno hrano najdete kršitelje in odločbe, ki so jim jih izdali inšpektorji. Lokali, v katerih so bile ugotovljeno hujše kršitve, so označeni z rdečo barvo.

Med 'rdečimi' je Pizzeria Valmarin iz Spodnjih Škofij, kjer so inšpektorji našli dober kilogram očiščenih zamrznjenih sardel in 8 kilogramov očiščenih škarpen brez vseh oznak. Pa še kuhinja je bila umazana.

Hujše kršitve so ugotovili v restavraciji Figarola v Portorožu, kjer dostava poteka skozi predprostor, v katerem so posode za odpadke. Te ovirajo dostavo, to pa onemogoča dobro higiensko prakso. Poleg tega je odpadal omet. Na zunanji strani ob dostavni poti so bili naloženi še drugi odpadki – karton, les, kovina. Umazanijo so inšpektorji našli v prostorih za osebno higieno.

V skladišču je bila posoda zložena kar na tleh, na policah so našli zarjavele ponve. Ob napravi za rezanje salam je visela cev, ostanek vodovodne napeljave odstranjenega umivalnika. Zelenjava v hladilni komori je bila shranjena na zarjaveli kovinski polici. Kuhinjska napa je bila zamaščena. Tudi v kuhinji so se večji lonci shranjevali na tleh.

V piranskem Baru Da noi so inšpektorji prepovedali strežbo hrane. Zaposleni niso imeli stranišča in garderobe. Stranišče je bilo založeno in neuporabno, umivalnik ni deloval. Prav tako ni bilo zagotovljenega ustreznega higienskega pribora za umivanje in sušenje rok v šanku ter v improvizirani pripravljalnici živil. Oprema je bila dotrajana.

Da se zaposleni preoblačijo kar na stranišču, kjer puščajo civilno obleko in obutev, se je izkazalo v Gostilni pri Vovku na Črnem Kalu. Med kršitelji na Obali so še Easy Beer Koper, Restavracija Idila Padna, Bar Petra Portorož, Fast food come come Portorož, Gostišče Ribič Portorož in Grand Hotel Portorož.

Gre za petzvezdični hotel, kjer ni deloval prezračevalni sistem. V prostorih za zaposlene je bilo zato zatohlo, nabirala se je plesen. Nekatere garderobne omarice so bile rjaste in dotrajane. Rjaste so bile kljuke na notranji strani hladilnih komor in zamrzovalnikov ter nekateri hladilniki. V slaščičarski delavnici so bile regalne police postavljene ob pomivalnem koritu, tako da je bila čista posoda izpostavljena kontaminaciji.

Kršitve so inšpektorji ugotovili še v portoroški Okrepčevalnici News Cafe, Pizzerii Burin Piran, Hotelu Barbara, Gostilni Pod trto Strunjan, Restavraciji Pinija, Plaža baru – Cavedin in najbolj priljubljenem lokalu na Obali, koprskem Snack Baru.

Inšpektorji so ugotovili, da v Snack baru posode z biorazgradljivimi kuhinjskimi odpadki in odpadnim oljem hranijo na zadnji strani lokala, na odprtem, nezaščitene pred škodljivci in vremenskimi vplivi. V skladišču je inšpekcija našla zamrzovalne skrinje, ki zaradi debele plasti ledu niso več pravilno delovale. Skladišče je bilo 'neurejeno, razmetano in založeno'. Police v hladilniku za sveže meso so bile zarjavele.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .12. 2019 ob  15: 41
popo bi se lahko prijavil za službo čistača v snack bar dokler ne odpre osare
Eho |  13 .12. 2019 ob  23: 31
-10
Ne zaupam inšpektorjem...Samo ljudje so....
Monteverdi |  13 .12. 2019 ob  20: 42
19
Eh, kar nekaj je še lokalov na obali, kjer inšpektorji verjetno še niso bili .....