INŠPEKTORJI OBISKALI 951 GOSTILN: Med največjimi 'packi' tudi dva lokala na Obali

Slovenija

Inšpektorji so pregledali 951 gostinskih lokalov, vsak četrti ne ustreza higienskim standardom. Umazanija, plesen, prostori brez potrebnih umivalnikov, umazani hladilniki, mrčes, prevečkrat pregreto olje, slaba osebna higiena in še kaj. Med najhujšimi kršitelji sta tudi dve obalni gostilni.

Inšpektorji so opravili nadzor med januarjem in novembrom 2019, poroča portal 24ur. Največ kršitev so zabeležili na področju higiene, med katerimi so umazanija in plesen. Največ nepravilnosti pa je bilo z umivalniki, ki niso delovali ali so bili založeni.

Izdali so 239 ureditvenih odločb, 28 gostiln pa so celo začasno zaprli. To pomeni, da jih lastniki lahko ponovno odprejo, ko odpravijo nepravilnosti.

V obratu za pripravo toplih malic so inšpektorji med drugim našli mišje iztrebke in nagrizeno embalažo testenin.  V več lokalih se je luščil omet ali so bile stene umazane. V skladiščnih prostorih so našli plesen in umazane hladilnike. V enem od lokalov pa so celo istočasno ob pripravi hrane potekala mizarska dela. V enem od lokalov so hrano pripravljali na točilnem pultu, živila pa hranili kar na tleh.

Pogosta kršitev je bila tudi nesledljivost živil in živila s pretečenim rokom trajanja. V enem lokalu so našli 10 kg takšne svinjine, 30 kg govedine ter 9 kg puranjega in piščančjega mesa, vse s pretečenim rokom. Med nesledljivimi živili je bilo meso za kebab in pleskavice, pa tudi lignji, ribe in pršut.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
žveplo |  13 .12. 2019 ob  12: 46
Imena gostil bi pa vseved lahko vedel.
Če pa ne ve, pa naj klikne na sličico na zemljevidu in vse o gostilni mu bo hitro jasno.
jaz vem pa za eno, ki je ni na seznamu. V hladilniku za meso imajo najbrž mrhovino, ker smrdi kot bi imeli na soncu en teden povoženega jazbeca, v delu kjer se pripravlja meso je po tleh tako mastno, da težko stojiš brez drsalk... po par minutah sem moral ven sicer bi bruhal.
Povem samo, da je na Kozini, ne povem pa imena, sicer me lahko tožijo. Če bi jaz bil inšpektor, bi zaprl obrat, lastnika,kuharje, natakarje in inšpektorja, ki ga ni bilo ali pa je jedel zastonj.
ula |  12 .12. 2019 ob  21: 46
@vseved - gostilne so označene na zemljevidu. Se da kliknit na posamezno gostilno in celo prit do izdanih odločb
vseved |  12 .12. 2019 ob  20: 19
Imena , kje so imena gostiln?