LUKA KOPER DO OGROMNEGA KREDITA: 60 milijonov bo namenjenih financiranju naložbenega cikla

Koper

Družba Luka Koper je minuli petek z bančnim sindikatom, ki ga sestavljata NLB in Banka Intesa Sanpaolo, sklenila dolgoročno kreditno pogodbo v vrednosti 60 milijonov evrov, so iz državnega upravljavca edinega slovenskega pristanišča sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze. Posojilo je namenjeno financiranju naložbenega cikla.

Posojilo temelji na fiksni obrestni meri s četrtletnimi obroki odplačevanja. Obdobje vračanja posojila se bo začelo sredi leta 2023 in bo trajalo do konca leta 2031, so še sporočili iz podjetja.

V Luki Koper so sredi obsežnega naložbenega cikla. Lani so na primer odprli novo operativno obalo prvega pomola, kjer nadaljujejo gradnjo skladiščnih površin. Gradbena dela bodo zaključili predvidoma sredi tega leta, ko načrtujejo tudi namestitev dveh novih obalnih dvigal. Zaključili so tudi projekt gradnje garažne hiše za avtomobile s 6000 parkirnimi mesti, ureditev bertoškega kamionskega vhoda in novo bencinsko črpalko.

V Luki zdaj napovedujejo nadaljnje podaljšanje prvega pomola na severnem delu. V tem in naslednjih letih imajo v načrtu še nekaj večjih naložb, kot so gradnja novih privezov za ladje, ureditev dodatnih skladiščnih površin in gradnja novega kamionskega terminala. Obeta se tudi širitev na zaledne terminale in predvidoma tudi na zemljišča na območju državnega prostorskega načrta za pristanišče, ki še niso v lasti družbe. Kar nekaj bo tudi vlaganj v trajnostni razvoj.

Za letos v družbi tako napovedujejo za okoli 68 milijonov evrov naložb.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  25 .01. 2022 ob  09: 23
Včasih je Luka Koper sama financirala svoje naložbe. Letni dobiček Luke je dobrih 30 milijonov €, torej so vzeli kredit v vrednosti dveh celoletnih dobičkov. In kam je šel potem dobiček?
kokodek |  24 .01. 2022 ob  20: 18
vse najboljše ! samo, da ni to poslovni model močno zadolžiti in potem pod ceno prodati