Ljubljanska univerza ostaja med najboljšimi na svetu

Slovenija

Univerza v Ljubljani se je tudi letos, sedmo leto zapored, uvrstila med 500 najboljših univerz na svetu po ARWU (Academic Ranking of World Universities) oziroma t. i. šanghajski lestvici. Na vrhu je univerza Harvard, v prvi deseterici pa je še sedem ameriških in dve britanski univerzi.

Kot kaže letošnja lestvica, objavljena na spletni strani ARWU, se je Univerza v Ljubljani uvrstila med 401. in 500. mestom. Je edina od slovenskih univerz, ki se je uvrstila na lestvico.

Na vrhu lestvice so ameriške univerze Harvard, Stanford, Berkeley in Massachusetts Institute of Technology (MIT), na petem mestu je kot prva neameriška univerza v Cambridgeu, sledijo ji California Institute of Technology, Princeton, Columbia, Chicago, deseterico pa zaključuje britanski Oxford. Do 19. mesta znova sledijo ameriške univerze, na 20. mestu pa je švicarski Swiss Federal Institute of Technology Zürich.

Med prvo stoterico je skupno 56 univerz iz Severne Amerike (od tega 52 iz ZDA), 33 iz Evrope ter enajst iz Azije in Oceanije.

Na celotni lestvici je 182 univerz iz Severne Amerike (149 iz ZDA), 200 iz Evrope (največ iz Nemčije in Velike Britanije, 38 in 37), 114 iz Azije in Oceanije (42 s Kitajske in 20 z Japonske) ter štiri iz Afrike.

Lestvica ARWU velja za najvplivnejšo mednarodno lestvico kakovosti univerz, ki med drugim upošteva kazalnike na področju SCI citiranosti raziskovalnih del, število objav člankov v eminentnih revijah Nature in Science ter število zaposlenih ali alumnov, ki so prejeli Nobelovo nagrado ali nagrado Fields Medal.