Za okoli 20.000 študentov začenja novo študijsko leto

Koper

V torek se začenja novo študijsko leto. Po mnenju mnogih gre za eno najlepših obdobij v življenju, za brucke in bruce pa se bo začelo z dobrodošlicami vodstev univerz in študentskih organizacij. Letos je bil v prvem roku na fakultete sprejet 13.201 študent, v drugem pa 4438. Za tretji rok podatkov še ni.

Na univerzah v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici ter na javnih in koncesioniranih visokošolskih zavodih je za študijsko leto 2013/2014 na voljo 25.173 vpisnih mest za redni in izredni študij.

Končni podatek o tem, koliko študentov bo v novem študijskem letu študiralo na slovenskih univerzah, bo znan šele po 30. oktobru, saj vpisi na dodiplomski in podiplomski študij še potekajo. V prvem vpisnem roku pa so fakultete prejele skupno 18.660 prijav ter sprejele 13.201 kandidata (70,7 odstotka). Lani je bilo v prvem roku sprejetih 13.370 novih študentov.

Največ študentov v Ljubljano

Tudi letos je največ vpisnih mest razpisala ljubljanska univerza, in sicer 11.721. Nanje se je v prvem prijavnem roku prijavilo 11.402 kandidatov, sprejetih pa jih je bilo 8012. V drugem roku je bilo od 3366 prijavljenih sprejetih 2071 študentov.

Na mariborski univerzi, ki je v prvem roku razpisala 6034 vpisnih mest, je bilo sprejetih 3416 kandidatov. V drugem roku pa še 1452.

Na primorski univerzi, ki je razpisala 1625 vpisnih mest, je bilo sicer na podlagi prve prijave sprejetih 1170 kandidatov. V drugem roku pa je primorska univerza kot edina slovenska univerza zabeležila večje število prijav, kot je bilo na voljo razpisanih mest. Na 666 mest se je namreč prijavilo 733 kandidatov, od tega so jih sprejeli 412.

Na študij na novogoriški univerzi pa je bilo sprejetih 53 kandidatov. Tam so skupno razpisali 272 vpisnih mest.

Na ostalih visokošolskih zavodih s koncesijo, kjer je bilo skupno 1738 vpisnih mest, pa je možnost za študij v prvem roku dobilo 550 kandidatov.

V tretjem prijavnem roku, ki bo potekal med 1. in 5. oktobrom, se na študij lahko prijavijo samo tisti, ki so oddali prvo ali drugo prijavo in se v izbirnem postopku niso uvrstili na nobenega od v prijavi naštetih študijskih programov. Vpis sprejetih v tretjem roku bo potekal do 10. oktobra.

V študijskem letu 2013/2014 so se vpisna mesta v primerjavi z lanskim letom sicer na vseh študijskih področjih zmanjšala.

Sprejem za bruce

Študentska organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) za bruce in ostale študente med 30. septembrom in 4. oktobrom prav tako pripravlja tradicionalno dobrodošlico, so sporočili iz ŠOUP. Novost prihajajočega leta je spletna izmenjevalnica študijske literature Knjiga 8 giga. Tudi letos so za študente pripravili informativno gradivo, ki ga bodo delili študentje višjih letnikov, obenem pa postregli z informacijami, ki jih študentje potrebujejo ob začetku študija.

Novo študijsko leto se začenja tudi za profesorje in asistente. Od skupaj 8941 zaposlenih v visokem šolstvu po sprejemu zakona za uravnoteženje javnih financ so se po oceni ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala upokojili 203 visokošolski učitelji in drugi strokovni sodelavci.

Pikalo je sicer študentom v poslanici pred novim študijskim letom zaželel, da bi se študija lotili čim bolj resno in premišljeno. Ob tem je dodal, da se bodo njihova pričakovanja izpolnila, če se bodo za to potrudili.

V poslanici še ugotavlja, da je študij velika življenjska prelomnica, saj prinaša nov način življenja, nov način dela, pa tudi nova poznanstva, izkušnje in prijateljstva.