Letalo Croatie Airlines znova v okvari

Kronika

Na beograjskem letališču je danes prišlo do tehnične okvare letala hrvaškega prevoznika Croatia Airlines. Letalo zaradi težav z delovanjem motorja ni vzletelo, za potnike pa so organizirali alternativni prevoz z avtobusom. Gre že za drugi incident letal Croatia Airlines v zadnjih nekaj dneh.

V Beogradu je imelo težave letalo tipa Dash 8 - Q400, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Tekom priprave na let je prišlo do tehnične okvare, natančneje do težav z zagonom motorja, je pojasnil tiskovni predstavnik Croatia Airlines Davor Janušić.

Letalo so iz preventivnih razlogov začasno umaknili iz prometa, mehaniki letalskega prevoznika pa so se podali v Beograd, kjer bodo opravili natančen tehnični pregled in ugotovili vzrok težav. Za 36 potnikov z okvarjenega letala so v družbi organizirali prevoz z avtobusom do Zagreba, od tam pa jih bodo zvečer z letalom prepeljali na končno destinacijo, v Split.

Drugo letalo istega tipa, torej Dash 8 - Q400, in istega prevoznika Croatia Airlines je imelo v petek zvečer težave s pristankom v Zürichu. Sprednje pristajalno kolo se ni hotelo spustiti, zato je letalo s kljunom zadelo ob tla. Nihče od potnikov ali članov posadke pri tem ni utrpel poškodb.

Na plovilu je bilo takrat 60 potnikov in štirje člani posadke. Letalo je v petek ostalo v Zürichu, kjer bo tehnično pregledano.

V Croatia Airlines so sicer danes izpostavili, da so tehnične okvare letal v civilnem letalstvu običajne in to na vseh tipih letal. "Po statistiki so letala Croatia Airlines tipa Dash 8 - Q400 varna, njihova zanesljivost pa je na ravni svetovnega povprečja za ta tip letala," je poudaril Janušić.

Tudi glavni hrvaški preiskovalec za letalske nesreče Dinko Vodanović je danes dejal, da ne vidi "nikakršnega razloga za strah pred potovanjem z letali Croatia Airlinesa". "V letala Dash so vgrajeni motorji PT6, ki so eni od najbolj zanesljivih motorjev in se vgrajujejo v različne tipe letal," je zagotovil. Je pa dejal, da stoodstotno varnih vozil ni ne na cesti, ne v zraku.