Croatia Airlines menda kmalu naprodaj

Hrvaški nacionalni letalski prevoznik Croatia Airlines, ki se sooča s precejšnjimi težavami, bo menda kmalu naprodaj. Hrvaško ministrstvo za pomorstvo, promet in infrastrukturo naj bi do 15. oktobra začelo z razpisnimi postopki za prodajo Croatia Airlines, za katero naj bi se zanimala letalska prevoznika Garuda Indonesia in China Southern Airlines.

V indonezijsko prestolnico Džakarta bo prihodnji teden na povabilo indonezijske vlade odpotovala delegacija hrvaške vlade, tema pogovorov pa bo prodaja hrvaškega letalskega prevoznika. Razpisni postopki naj bi potekali do februarja prihodnje leto, danes poroča spletni portal EX-YU Aviation News.

Prodaja Croatia Airlines vsaj pred letom 2015 doslej ni bila predvidena. Hrvaški prevoznik se letos sooča s precejšnjimi težavami - ohromila ga je stavka zaposlenih, zmanjšati so morali število linij in letal, prihodki in število prepeljanih potnikov pa letos upadajo. Od julijskega vstopa Hrvaške v EU so soočeni še z večjo konkurenco in strožjimi pogoji glede državnih pomoči.

Hrvaški Jutarnji list poroča, da bi lahko za 100-odstotni delež v Croatia Airlines po grobih ocenah iztržili okoli 300 milijonov kun (slabih 40 milijonov evrov). Podjetja izven EU lahko v skladu z evropskimi pravili v letalskih družbah v uniji sicer kupijo največ 49-odstotni delež.

Letalske družbe iz jugovzhodne Evrope so v zadnjem času v središču pozornosti različnih vlagateljev. Južnokorejska letalska družba Korean Air je v začetku leta kupila 44-odstotni delež v češki letalski družbi Czech Airlines, letalska družba iz Združenih arabskih emiratov Etihad Airways pa je v začetku avgusta vstopila v srbski Jat Airways, ki se je preimenoval v Air Serbia.

V procesu prodaje je tudi slovenski letalski prevoznik Adria Airways, a uradnih informacij o tem, v kakšni fazi je postopek prodaje, ni. Mediji so pred kratkim sicer poročali, da naj bi se China Southern Airlines zanimala tudi za Aerodrom Ljubljana in Adrio Airways. Predstavniki kitajske družbe so se sredi julija celo mudili v Sloveniji, a podrobnejših informacij o pogovorih ni bilo.