Kraljica ostala brez umivalca rok

Odklop

Britanska kraljica Elizabeta II. je ostala brez svojega umivalca rok. Peter Houison Craufurd, ki se je uradno ponašal z nazivom umivalec rok suverena, je namreč v ponedeljek umrl v starosti 82 let. Njegova vloga je sicer ena izmed najbolj neobičajnih med kraljičinimi dvorjani, kljub temu pa bodo morali zdaj poiskati njegovega naslednika.

Umivalec rok ima pri sebi vedno srebrn vrč, skledo in pladenj z brisačo, danes poroča britanski časnik The Telegraph.

"Ceremonija umivanja zahteva tri ljudi. Roke sem umil že Juriju VI., ko sem imel osem let," je še za časa svojega življenja dejal Peter Houison Craufurd. Kraljici Elizabeti II. je sam umil roke leto dni po njenem kronanju. V skladu s pričakovanjih naj bi sedaj naziv umivalca rok podedoval njegov najstarejši sin Alex.

"Običajno smo pisali v Buckinghamsko palačo in ponudili, da bomo monarhinji umili roke vsakič, ko bi bila v palači Holyroodhouse. Svoje dni je moral moj oče dejansko vsako leto ponuditi umivanje rok, čeprav so njegovo ponudbo le redko sprejeli. Nam pa so iz kraljičine pisarne dali vedeti, da je, ko smo ji enkrat že umili roke, to vse, kar zahteva od nas. Zdaj moramo torej počakati, da bo prestol prevzel princ Charles, da bomo to lahko ponovili," je v preteklosti razkril Craufurd.

Kot poslovnež promoviral do okolja prijazne pogrebe

Britansko javnost je pred leti razburil, ko je kot poslovnež promoviral do okolja prijazne pogrebe. Njega samega so pokopali v sredo.

Peter Houison Craufurd je bil 28. posestnik gradu Craufurdland v Ayrshiru, naziv umivalca rok pa je podedoval od prednikov. Eden od njegovih prednikov je namreč pregnal morilska roparja, ki sta napadla kralja Jakoba V. V zahvalo mu je kralj podaril kmetijo ob pogoju, da bo njegova družina vedno pripravljena z vodo in brisačo kralju umiti roke.

njok |  23 .11. 2013 ob  21: 11
Ne moreš verjet s čim se preseravajo
Pomidor |  23 .11. 2013 ob  08: 42
Pa ima kraljica tudi brisalca riti. :)