Britanski princ Charles odhaja v pokoj

Svet

Britanski prestolonaslednik princ Charles bo od četrtka, ko bo dopolnil 65 let, upravičen do državne pokojnine. Upokojil se bo, čeprav službe, na katero čaka že vse življenje, sploh še ni nastopil.

Najstarejši sin britanske kraljice Elizabete II. je prvi v vrsti za britanski prestol, to mesto pa zaseda dlje kot kdor koli drug v britanski zgodovini. Čakanje zanj ni bilo lahko, sedaj pa se počasi le prebija v prve vrste. 87-letna Elizabeta namreč počasi zmanjšuje obseg svojih nalog.

Tako bo Charles, ki se je pred kratkim vrnil s turneje po Indiji, kmalu zasedel kraljičino mesto na srečanju predsednikov vlad držav Commonwealtha na Šrilanki. Elizabeta je v času svojega vladanja, od leta 1952, na omenjenem vrhu manjkala le enkrat.

Pred leti je na Charlesa sicer letelo veliko pozivov, naj se odreče pravici do prestola. K temu je največ prispevala njegova afera s Camillo Parker-Bowles in ločitev od priljubljene prve žene Diane. "V zakonu smo bili trije, tako da je bilo nekaj gneče," je nekoč dejala kraljica ljudskih src, Diana.

A od takrat si je Charles počasi znova uspel pridobiti ljudsko podporo. Večina njegovih bodočih podanikov tako sedaj meni, da bi moral prav on po slovesu Elizabete postati britanski kralj. Pomembno je tudi, da so Britanci očitno odpustili Camilli, s katero se je Charles poročil leta 2005.

Pokojnino bo podaril dobrodelni organizaciji

"Odkar ima Charles Camillo za ženo, je enostavno veliko srečnejši človek - in srečnejši človek bolje deluje," meni avtorica Charlesove biografije Penny Junor. V njegovem življenju pa Junorjeva vidi še eno prednost, ki naj bi ga naredila za dobrega kralja. "Charles je imel 40 let časa, da je prepotoval svet in spoznal svetovne voditelje. Neverjetno dobro je pripravljen," je izpostavila.

Charles bo sicer svojo pokojnino podaril dobrodelni organizaciji, ki se ukvarja s pomočjo ostarelim.