KRAJ Z INSTAGRAMA ŽELIJO LJUDJE OBISKATI: Ankarančan Jaka Ivančič zmagovalec z objavami skritih slovenskih biserov (FOTO)

Ankaran

Igslovenia je eden najbolj priljubljenih profilov na instagramu pri nas, ki s fotografijami skritih slovenskih biserov pritegne vedno več sledilcev. Vsako leto izberejo fotografa, ki je bil največkrat objavljen, ima najbolj dobre in raznovrstne fotografije, pokriva različne lokacije in je na družbenih omrežjih dovolj aktiven. Za leto 2018 se je na sam vrh uvrstil obalni fotograf Jaka Ivančič.

"Resnično nisem pričakoval. Sicer priznam, da sem se spraševal, če bom letos uvrščen na lestvico. Nisem pa pričakoval uvrstitve na vrh. Res fantastičen zaključek starega leta in spodbuden vstop v novo," pravi Ankarančan Jaka Ivančič, ki neizmerne lepote Slovenije preko fotografij ponaša po vsem svetu.

Jaka Ivančič (Foto: Arin Rapuš)

Ideja, kako slovenske lepote pokazati skozi fotografske in telefonske objektive domačinov in turistov, ki nas obiskujejo, je zrasla pri Sanji (na fotografiji levo, foto: Aleš Kravos) in Zoranu Leban Trojar, ki sta prvo fotografijo objavila septembra 2012. Ustanovila sta enega najbolj priljubljenih instagram profilov pri nas, #igslovenia. Trojarjeva sta v šestih letih objavila več kot 2600 fotografij, okoli 650.000 jih na instagramu nosi značko (hastag) #igslovenia. Profil ima 85.600 sledilcev.

Med vsakodnevno označenimi fotografijami Trojarjeva izbereta objavljive. Te morajo biti kakovostne, pritegniti morajo pozornost, avtor mora ujeti izstopajoči trenutek, ki ima zgodbo. Ni pomembno, ali je fotografija narejena s fotoaparatom ali s telefonom. Pri izboru upoštevata tudi raznolikost motivov, saj je namen prikazati raznovrstnost krajev.

Foto: Jaka Ivančič, #igslovenia

Če si želite več sledilcev, uspešna zakonca svetujeta: fotografiraj neprestano, objavi pet odstotkov. Objava naj se smiselno uvršča v tematiko tvojega profila, sporočilo naj bo jasno. Ne pretiravaj s filtri, to fotografijo zapaca!

Z neprestanim fotografiranjem in objavljanjem na družbenih omrežjih se uveljavlja fototurizem, kot pravita Trojarjeva. Ljudje se zaljubijo v fotografijo na instagramu in želijo ta kraj obiskati. Najbolj pomembno je ustvariti zgodbo. Raziskovanje mest z instagramerji je v zadnjih letih običajna praksa v tujini.

Foto: Jaka Ivančič, #igslovenia

"Vsakoletni izbor fotografov je preprost. Preštejemo, koga smo med letom največkrat objavili. Dnevno izbiramo zgolj dovolj kvalitetne fotografije, čim bolj raznolike lokacije in zanimive motive. Dejstvo, da je bil Jaka največkrat objavljen, torej pomeni, da ima najbolj dobre, raznovrstne fotografije, da pokriva različne lokacije in da je na družbenih omrežjih dovolj aktiven," pojasnjujeta Trojarjeva. Lestvico so prvič objavili pred tremi leti, a takrat še ni bilo razvrščanja po mestih. Objavili so deset fotografov, ki so bili enakovredni, in Jaka je bil med njimi. "Lansko leto sem se ponovno uvrstil in si drugo mesto delil z Ano Pogačar ter Lukom Esenkom," razlaga obalni fotograf.

Foto: Jaka Ivančič, #igslovenia

Tudi v letošnjem izboru Ivančiču sledi Pogačarjeva ter še en odličen slovenski fotograf Jošt Gantar, največkrat objavljen v letu 2017. Njegova fotografija Izole (2017) in Pirana (2018) je bila najbolj všečkana fotografija leta.

Ivančič ima za leto 2019 veliko izzivov. "Vsekakor se veselim sodelovanja v projektu Love Istra, kjer bomo nadaljevali z ustvarjanjem fotomateriala za promocijo turistične destinacije Slovenska Istra, ki združuje vse štiri obalne občine. Med drugim pripravljam večjo fotografsko razstavo v Ljubljani, ki naj bi jo odprli pred poletjem.  Zagotovo bom aktiven kot ambasador Krajinskega parka Debeli rtič. Leto se je komaj začelo, zagotovo bo še veliko drugih projektov," zaključuje Ankarančan.

Foto: Jaka Ivančič, #igslovenia

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija