KORONAVIRUS SE KOT BLISK ŠIRI PO PRIMORSKIH DOMOVIH ZA STAREJŠE: Prve okužbe tudi na Črnem vrhu nad Idrijo

Slovenija

V Socialno varstvenem zavodu Vitadom, poslovni enoti Domu za starejše Bor na Črnem vrhu nad Idrijo so odkrili deset oskrbovancev, ki so okuženi z novim koronavirusom. Kot so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko, jih bodo premestili v rdečo cono, urejeno izven doma.

Fotografija je simbolična.

Zunanja rdeča cona je urejena v prostorih bližnjega Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Medvedje Brdo. V tamkajšnjem domu pa je okuženih tudi pet zaposlenih. V črnovrškem domu sicer še čakajo na rezultate brisov, ki so jih oskrbovancem in zaposlenim odvzeli v torek.

V domu za institucionalno varstvo starejših in zdravstveno nego Medic hotel v Renčah je okuženih 19 uporabnikov in kar 11 zaposlenih. Zaradi tega se srečujejo s pomanjkanjem strokovnega kadra, to težavo rešujejo v sodelovanju in ob pomoči občinskega štaba CZ Renče-Vogrsko.

POGOVOR Z DIABETOLOGINJO JANO KOMEL IZ ZD KOPER: "Vitamin D dokazano zmanjša pojavnost akutnih okužb dihal"

Smo sredi drugega vala koronavirusa, njegove posledice bomo čutili še dolgo. Ali držijo trditve, da lahko okužbo preprečimo tako, da okrepimo svoj imunski sistem? Nas ta res ščiti pred koronavirusom? Ker je koronavirus (SARS CoV2) zelo nalezljiv virus, se z njim lahko okužimo kljub dobremu imunskemu sistemu.

V Domu upokojencev Nova Gorica so zadnji testi potrdili okužbo še pri devetih oskrbovancih, tako da jih je zdaj skupaj 19. Okužbi sta potrjeni tudi pri dveh zaposlenih. V njihovi enoti v Podsabotinu pa je 11 novih primerov okužb, skupno z okužbo je že 20 starostnikov. Pozitivni so tudi trije zaposleni.

V posebni enoti Doma upokojencev Podbrdo v Petrovem Brdu, ki varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami, je okuženih 86 od 93 varovancev, zdravstveno stanje pozitivnih se bistveno ne slabša. Tudi pomanjkanje strokovnega kadra zaradi okužb in izčrpanosti, ob velikih naporih vseh odgovornih, nekako uspešno premagujejo tudi s prerazporejanjem zaposlenih znotraj vseh enot Doma upokojencev Podbrdo.

Nove okužbe v domovih starejših na Notranjskem in na Krasu

Okužbe z novim koronavirusom se širijo tudi med oskrbovanci doma starejših Talita Kum v Postojni. Zato za okužene že pripravljajo rdečo cono, ki bo v prostorih Podjetniškega inkubatorja v Velikem Otoku pri Postojni. Ker ureditev primernih prostorov zahteva nekatere tehnične posege, bodo oskrbovance tja predvidoma preselili v četrtek dopoldan.

V domu Talita Kum so danes vzeli brise vsem oskrbovancem in zaposlenim ter njihovim pomočnikom, rezultate testov pričakujejo ob koncu današnjega dne, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko.

Dom na Krasu

V socialno-varstvenem zavodu Dom na Krasu v Dutovljah se je število okuženih medtem s šestih povečalo na 22 oskrbovancev, med zaposlenimi pa ostajata okužena le dva. Koordinatorka za rdeče cone bo z vodstvom doma še danes določila nadaljnje ukrepe, predvsem pa sprejela odločitev o tem, ali bodo okuženi stanovalci ostali v matičnem objektu ali jih bodo preselili v zunanjo rdečo cono.

V domu starejših občanov v Ilirski Bistrici medtem ostajajo pri 20 okuženih stanovalcih, ki so že bili premeščeni v Dom na Vidmu, ilirskobistriški štab CZ pa z vodstvom doma in občine že pripravlja dodatne namestitve, če bi jih potrebovali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija