KOPRČANI ZMAGOVALCI POKALA SPAR! "Dihamo en za drugega, krvavimo skupaj in ta zmaga je dokaz tega" (VIDEO)

Slovenija

Košarkarji Kopra Primorske so v finalu zaključnega turnirja pokala Spar v Ljubljani premagali Cedevito Olimpijo s 93:84 in tako tretjič zaporedoma postali zmagovalci tega pokala.

Naziv najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja je prejel Aleksandar Lazić, za Koper Primorsko pa je to šesti naslov v zadnjem letu dni in pol. V prejšnji sezoni so osvojili štiri tekmovanja - slovenski superpokal, pokal Spar, ligo Aba 2 in državno prvenstvo - v aktualni sezoni pa so septembra postal še superpokalni zmagovalci.

Koprčani so naslov osvojili presenetljivo, predvsem zaradi dejstva, da je ekipa pred dvema mesecema povsem razpadla. Konec decembra so jo zapustili štirje ključni igralci, ki so bili odločilni na poti do zgodovinskih uspehov v prejšnji sezoni. Kljub temu je nov strateg - ekipo je prevzel Andrej Žakelj, tedanji prvi trener Jurica Golemac pa je odšel v Ljubljano v Cedevito Olimpijo - iz obstoječega kadra sestavil ekipo, ki je pripravila eno največjih presenečenj v zgodovini slovenskega pokala.

Do naslova so Koprčani, za katere je bila to peta tekma v osmih dneh, prišli z borbeno igro, predvsem pa z zgolj sedmimi igralci. Trener Andrej Žakelj je poleg Sterlinga Duprre Gibbsa, Nejca Bariča, Jana Kosija, Aleksandra Lazića, Alena Hodžića, Žige Dimca in Marka Lukovića v igro za dobre štiri minute poslal že mladega Roka Nemaniča.

In kljub temu je Koper Primorska vodila ves drugi polčas - Cedevita Olimpija je bila nazadnje v ospredju v 17. minuti (45:44), predvsem pa ni ponovila napake Krke iz polfinala, ko je ta v zadnji četrtini zapravila enajst točk prednosti, šest točk pred zadnjo minuto rednega dela in pokleknila šele po čudežnem košu Eda Murića v izdihljajih podaljška.

Cedevita Olimpija je v zadnji četrtini dvakrat prišla na dve točki zaostanka (81:79, 83:81), vendar ni znala zaustaviti raznolike predstave Kopra Primorske, ki je zadela šestnajst trojk, v skoku zaostala le 35:37 ter imela boljši odstotek zadetih metov iz igre (49,2/42,9 %), za dve točki (51,9/42,9 %) in za tri točke (47,1/42,9%).

Prvi strelec Kopra Primorske je bil Nejc Barič z 22 točkami, 15 jih je dosegel Alen Hodžić, po štirinajst pa sta jih dodala Žiga Dimec in Sterling Dupree Gibbs. Pri Cedeviti Olimpiji je Jaka Blažič zbral 33 točk.

Objavil/a KK Koper Primorska dne Nedelja, 16. februar 2020

Andrej Žakelj, trener Kopra Primorske, je po tekmi povedal: "Sedem igralcev, sedem borcev, ki ob ostalih na klopi sestavljajo neverjetno ekipo, pred katero se lahko samo priklonim in ji čestitam za zmago. Vesel sem predvsem zaradi njih, ker so dokazali, kaj je pripadnost klubu in volja. Za nas je bila to peta tekma v osmih dneh, vendar igralci niso čutili utrujenosti. Dihali so en za drugega in poskrbeli za zmago, ki je res nismo pričakovali."

Zmage ni pričakoval niti kapetan Kopra Primorske Alen Hodžić: "Presrečen sem, še povsem po vsem tem, kar se nam je zgodilo v tej sezoni. Kapo dol vsem igralcem. Dihamo en za drugega, krvavimo skupaj in ta zmaga je dokaz tega. V tekmo smo šli brez pritiska in se držali svojega načrta."

Jurica Golemac, ki je v tej sezoni Koprčane zamenjal za Ljubljančane, pa je dejal: "Nismo igrali dobro, zato je Koper Primorska zasluženo zmagala. Pokazala je neverjetno energijo, bila zelo natančna v napadu, mi pa na vse to nismo imeli odgovora. Glede na vse, kar je Koper Primorska doživela in preživela v tej sezoni, ji lahko samo iz srca čestitam za lovoriko."


* Dvorana Kodeljevo, gledalcev 1000, sodniki: Krejić (Kranj), Vučković (Maribor), Zupančič (Ljubljana).
* Koper Primorska: Gibbs 14 (4:6), Barič 22 (4:5), Kosi 6 (4:4), Lazić 10 (0:1), Hodžić 15 (1:2), Dimec 14 (4:7), Luković 12.
* Cedevita Olimpija: Krušlin 15 (3:3), Hopkins 8 (2:2), Murić 8 (0:1), Mulalić 3 (3:3), Miller-McIntyre 13 (3:4), Blažič 33 (7:8), Marinković 4.
* Prosti meti: Koper Primorska 17:25, Cedevita Olimpija 18:21.
* Met za tri točke: Koper Primorska 16:34 (Barič 4, Hodžić 4, Luković 4, Lazić 2, Gibbs 2), Cedevita Olimpija 12:28 (Blažič 6, Krušlin 4, Miller-McIntyre 2).
* Osebne napake: Koper Primorska 22, Cedevita Olimpija 24.
* Pet osebnih: Krušlin (37.), Hopkins (37.).

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija