AJDOVSKO PODJETJE NAPOVEDALO ŠIRITEV V SEVERNO AMERIKO: Na Primorskem medtem odpirajo 100 novih delovnih mest

Slovenija

Proizvajalec tehnologije za čiščenje zdravil Bia Separations, ki marca začenja šestmilijonsko investicijo v razširitev proizvodnje v Ajdovščini, načrtuje vzpostavitev proizvodnje v ZDA ali Kanadi. Za zagon proizvodnje na najpomembnejšem, severnoameriškem trgu so se odločili zaradi velikega povpraševanja po produktih in potreb ameriških kupcev.

Na fotografiji: ameriška veleposlanica Lynda C. Blancard, dr. Aleš Štrancar, direktor BIA Separations (desno), Emmerich Zöchbauer, predsednik upravnega odbora BIA Separations (levo)

Bia Separations začetek gradnje proizvodnih prostorov v Severni Ameriki predvideva v letu 2022, končali pa naj bi jo do konca leta 2023. Proizvodna lokacija bo po zmogljivosti tri- do štirikrat presegala novo, razširjeno proizvodnjo v Ajdovščini, so danes sporočili iz podjetja. Kot je pojasnil direktor podjetja Bia Separations Aleš Štrancar, je severnoameriški trg z 80-odstotnim deležem najpomembnejši trg za podjetje.

"Kupci pričakujejo, da bo naša proizvodnja ključnih produktov, ki jih uporabljajo v svoji proizvodnji zdravil in cepiv, čim bližje, neodvisna od izjemno nepredvidljivega poslovnega okolja ter vedno bolj negotovih transportnih poti, in s tem dosegljiva obolelim v njihovih državah in širše," je poudaril.

Z načrti o vzpostavitvi proizvodnje na severnoameriškem trgu je vodstvo podjetja seznanilo tudi ameriško veleposlanico v Sloveniji Lyndo C. Blanchard, ki je minulo sredo obiskala podjetje. Veleposlanica je podjetje spodbudila k povezovanju z ameriškimi institucijami in ponudila sodelovanje ameriškega veleposlaništva pri krepitvi in širjenju njihove prisotnosti na ameriškem trgu.

100 novih delovnih mest v Ajdovščini

Prihodnji mesec medtem Bia Separations v Ajdovščini začenja s šestmilijonsko investicijo v petkratno razširitev proizvodnje, ki bo v celoti financirana iz presežkov denarnega toka podjetja. "V okviru širitve proizvodnje v Ajdovščini postavljamo tudi proizvodne linije druge generacije in možnost proizvodnje volumsko še večjih produktov. S tem odpiramo tudi okrog 100 novih delovnih mest," napoveduje Štrancar. Dela bodo končana v začetku prihodnjega leta.

Podjetje Bia Separations je lani predčasno uspešno končalo postopek prisilne poravnave in posluje uspešno. Leto 2019 je podjetje sklenilo z 12 milijoni evrov prihodkov in tako podvojilo tiste iz leta 2018. Letos načrtujejo 100-odstotno rast poslovanja in 25 milijonov evrov prihodkov, so še navedli v sporočilu za javnost.

Junija v Portorožu gostijo najpomembnejše znanstvenike s področja genske terapije

Štrancar je ameriško veleposlanico povabil tudi na 9. znanstveni simpozij na temo uporabe monolitne kromatografije na področju genske terapije Monolith Summer Symposium (MSS), ki se bo med 15. in 19. junijem odvijal v Portorožu.

Med gosti bodo najpomembnejši znanstveniki s področja genske terapije iz različnih domačih in svetovnih podjetij ter akademskega okolja, ki bodo delili svoja znanja in nove raziskovalne uvide. Namen simpozija je širiti znanje o razvoju in možnostih genske terapije in tehnologij, ki so potrebne za njihovo uspešno proizvodnjo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija