KOPRČANI BODO GLASOVALI: To so predlogi občanov, kam nameniti denar iz proračuna

Koper

V Mestni občini Koper se v okviru projekta Predlagam – odločam/Propongo – decido v ponedeljek, 21. oktobra 2019, začne glasovanje o predlaganih projektih za participativni proračun v letu 2020. Občanke in občani so v prvi fazi oddali 366 predlogov projektov, od katerih jih 147 izpolnjuje pogoje in jih je komisija za participativni proračun uvrstila na glasovanje.

Komisija je preverjala, ali predlagani projekti ustrezajo pogojem iz poziva, torej ali so v pristojnosti občine, se nanašajo na območje občine, so izvedljivi v predvidenem proračunskem obdobju, v skladu z zakonodajo in urbanističnimi akti, pa tudi, ali so že vključeni v obstoječi načrt investicij. Projekti, katerih izvedba ne dosega 5.000 ali presega 20.000 evrov z DDV-jem, niso bili uvrščeni na glasovanje. Komisija je preverila tudi ovrednotenje podanih predlogov. Predlogi projektov, ki niso ustrezali vnaprej določenim pogojem iz poziva, so bili izločeni iz glasovanja.

Predlogi projektov so raznoliki

Na glasovanje se je uvrstilo 147 predlogov projektov, ki so zelo raznoliki. Kot pravi Borut Jerman, predsednik komisije za participativni proračun, je bilo največ predlogov infrastrukturne narave, predlaganih je bilo tudi nekaj mehkih vsebin. Občani in občanke so tako na primer predlagali ureditev oziroma izgradnjo poti in pločnikov, površin za aktivno preživljanje prostega časa, ozelenitev, ureditev otroških igrišč, turističnih, sprehajalnih in kolesarskih poti ter nekaj kulturnih in izobraževalnih aktivnosti.

Borut Jerman, predsednik komisije za participativni proračun in koprski župan, Aleš Bržan

Neuvrščeni predlogi ne bodo šli v pozabo

Kot je župan MOK Aleš Bržan že večkrat poudaril, bodo neuvrščene predloge skrbno pregledali in razmislili, ali jih vendarle ni mogoče vključiti v ostali del proračuna. Ob tem dodaja, da je odziv na projekt participativnega proračuna razkril, da smo v Kopru pogrešali pravo demokracijo in resnično možnost soodločanja: "Občanke in občani so dokazali, da imajo radi svoj kraj in so zanj pripravljeni tudi kaj narediti. Demokracija je včasih počasna, a lahko deluje zelo hitro, če imajo ljudje priložnost povedati, kaj želijo, in če jih oblast zna poslušati. Kar bodo občanke in občani prihodnji teden izglasovali, bo občina prihodnje leto naredila."

Glasovanje o projektih participativnega proračuna bo potekalo od 21. do 27. oktobra

Glasovanje bo potekalo prek spletne aplikacije Consul (na povezavi predlagam-odlocam.koper.si), med 21. in 27. oktobrom 2019, do polnoči. Glasovali bodo lahko vsi občani in občanke, ki so na dan glasovanja dopolnili vsaj 15 let starosti. Za glasovanje v spletni aplikaciji bo treba vnesti številko EMŠO in druge predpisane podatke, kar bo občanom in občankam omogočalo dostop do spletne aplikacije.

V tem časovnem obdobju bo prav tako mogoče glasovati osebno v vložišču MOK ali na sedežih krajevnih skupnosti. Pri glasovanju v vložišču ali na sedežih krajevnih skupnosti bo na lokaciji zagotovljen računalnik z dostopom do glasovalnega dela aplikacije, na voljo bo tudi tehnična pomoč.

Kako glasovati?

Občani in občanke bodo glasovali na način, da bodo izmed projektnih predlogov, ki so se uvrstili na glasovanje, izbrali košarico projektnih predlogov, katerih skupna vrednost ne bo presegala zneska 80.000 evrov, ki je zagotovljen za posamično definirano območje participativnega proračuna. Glasovali bodo lahko le za projekte znotraj izbranega območja.

Spletna aplikacija bo 27. oktobra 2019 ob polnoči onemogočila glasovanje, s čimer se bo faza glasovanja zaključila. Po koncu glasovanja bo spletna aplikacija zbrala vse glasove in izdelala seznam projektov s številom glasov, ki jih je posamezen projekt prejel.

Izglasovani projekti bodo javno objavljeni in do višine sredstev za posamezno območje participativnega proračuna uvrščeni v predlog proračuna za leto 2020, ki ga bo župan posredoval občinskemu svetu v obravnavo in sprejem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  19 .10. 2019 ob  06: 15
Kdo je ta "finančni strokovnjak" za proračun zraven Bržana?
galeb |  18 .10. 2019 ob  16: 49
Ma kaj za tisti drobiž se bo glasovalo?! Ma dejte no. Glasovanje bo stalo več od tistega drobiža, o katerem se bo glasovalo. Totalna traparija.
Istriano |  18 .10. 2019 ob  12: 26
Občani bodo odločali o "drobižu" politiki pa še vedno o milijonih evrov.