ZAČETEK PARTICIPATIVNEGA PRORAČUNA: Kako bodo Koprčani porabili 480 tisočakov? (VIDEO)

Koper

Mestna občina Koper (MOK) prične v ponedeljek z izvajanjem participativnega proračuna za leto 2020. Občani bodo odslej vključeni v proces odločanja o razporejanju proračunskega dela denarja. Koprski župan Aleš Bržan pravi, da gre za 'eno izmed najbolj učinkovitih in oprijemljivih oblik neposredne demokracije', ki bo uvedena v koprski občini.

Projektne predloge bodo zbirali od 9. do 29. septembra na šestih lokacijah. Predloge, ki bodo izvedljivi, bodo nato podali na glasovanje občanom, da sami odločijo, kateri projekti so najbolj nujni in bi najbolj prispevali k izboljšanju bivanja.

Istočasno z zbiranjem predlogov bodo na vseh šestih lokacijah potekale delavnice z javnimi predstavitvami in razpravami občanov v zvezi s tematikami v njihovi skupnosti in izobraževanja, kako pripraviti projektne predloge. Na delavnicah bodo podane tudi praktične predstavitve priprave predlogov projektov. Občanke in občani se lahko udeležijo katere koli delavnice, ne glede na območje izvajanja participativnega proračuna. Razpored delavnic:

Občani s stalnim prebivališčem v MOK, ki bodo do dne oddaje projektnega predloga dopolnili 15 let, bodo lahko projektne predloge oddali na spletni strani predlagam-odlocam.koper.si ali osebno v vložišču MOK ali na sedežu krajevne skupnosti, in sicer prek obrazca za oddajo projektnih predlogov. Po končanem zbiranju projektnih predlogov bo vse prispele predloge preučila komisija za participativni proračun v sodelovanju s strokovnimi službami MOK in jih dala na glasovanje.

Glasovanje o projektnih predlogih bo potekalo od 21. do 27. oktobra, do 24. ure, na povezavi predlagam-odlocam.koper.si in osebno na vložišču MOK ali na sedežu krajevne skupnosti ob terminih, ki bodo naknadno objavljeni. Kot rezultat glasovanja bo nastal prednostni seznam projektnih predlogov.

Izglasovani projekti bodo javno objavljeni in do višine sredstev za posamezno območje participativnega proračuna uvrščeni v predlog proračuna, ki ga bo župan posredoval občinskemu svetu v obravnavo in sprejem.

Ob tem je Bržan še poudaril, da je prepričan, da bodo Koprčani 480.000 evrov, ki jih je občina namenila za projekt, razporedili pametno in učinkovito.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Fošina |  04 .09. 2019 ob  14: 00
Jaz sem sicer malo skeptičen glede teh participativnih proračunov, ma če dela v Parizu, Milanu, Bostonu ... ni narobe, da tudi Koper proba.