Koprčana priprli zaradi Arktike

Koprčan Matija Krkač je bil nekaj dni ena osrednjih zvezd v bolgarskih medijih. Pred mesecem dni se je skupaj z Greenpeaceovimi aktivisti priklenil na edini Gazpromov bencinski servis v državi. S tem je podprli svoje kolege z ladje Arctic Sunrise, ki so jih ruske oblasti priprle in obtožile piratstva.

Nazadnje so udarili na Barcolani. Čoln z aktivisti Greenpecea se je hitro približal zmagovalni jadrnici Esimit Europa 2 in pred številnimi objektivi razvili transparent z napisom "Proč z Arktike". Matije takrat ni bilo zraven in za akcijo, le streljaj od doma, ni niti vedel.

Greenpeacove akcije so dobro premišljene in načrtovane, saj javnost in seveda policija zanje ne sme izvedeti. Zato je Matija bolj redkobeseden glede podrobnosti. Izvedeli smo le, da sta se iz Slovenije v Bolgarijo odpravila dva aktivista. Skupaj pa jih je bilo deset. "Napadli" so edino Gazpromovo postajo v državi.

"Policisti so nas pridržali, naslednji dan je bilo sojenje, na katerem so nas oprostili in lahko smo odšli domov" je akcijo, s katero so pritegnili pozornost mednarodne javnosti, opisal Koprčan.

Akcija v Bolgariji je bila le del bitke, ki jo Greenpeace zadnje mesece bije z ruskim energetskim gigantom Gazpromom. Rusi svoje lovke stegujejo po neokrnjeni deželi večnega ledu. Prav tiste umazane energetske družbe, ki so povzročile začetek taljenja Arktike, bi sedaj rade izkoristile izginjajoči led za ustvarjanje dobička. Rade bi odprle novo območje za črpanje nafte, na katerem bi pridobile 90 milijard sodov nafte. Njim to predstavlja veliko dobička, vendar bi ta zaloga nafte zadostovala za pičla tri leta." ozadje boja za Arktiko opisujejo pri slovenskem Greenpeaceu.

Matija, ki se preživlja z informatiko Greenpeceu pomaga v prostem času in v skladu z zmožnostmi. Kdaj ga bomo lahko spet občudovali med rumenimi transparenti z okoljskimi sporočili, pa naj ostane skrivnost.

faca |  15 .10. 2013 ob  13: 34
kašn car, nobelovo nagrado za mir mu dejte..... vav!
tabornik |  15 .10. 2013 ob  10: 48
-2
http://www.srebrni-galeb.si/o-rodu/vodstvo
Nosilne peruti
Rodova uprava: objava sledi po zasedanju občnega zbora

Nadzorni odbor: objava sledi po zasedanju občnega zbora

Disciplinska komisija: objava sledi po zasedanju občnega zbora

Starešina rodu: Črt Rudman (začasno)
Načelnik rodu: Matija Krkač (začasno)

Načelnica kluba PP: Živa Babič
Načelnica družine GG: Polona Verbič
Načelnica družine MČ: objava sledi po zasedanju občnega zbora

Gospodar: Marko Baruca
Blagajnik: Črt Rudman
Propagandistka in tajnica: Živa Babič