Ruska obalna straža zavzela ladjo Arctic Sunrise

Mednarodna okoljevarstvena organizacija Greenpeace je danes sporočila, da so oboroženi pripadniki ruske obalne straže na območju Arktike zavzeli njihovo ladjo Arctis Sunrise. Pri tem naj bi aretirali 25 njihovih pripadnikov. Greenpeace na tem območju izvaja protestno akcijo zaradi črpanja nafte.

Iz Greenpeacea so ob tem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še sporočili, da so pripadniki ruske obalne straže, ki so se na ladjo spustili s helikopterja po vrvi, člane posadke prisilili, da so pokleknili in jim grozili z orožjem. Organizacija je ob tem še sporočila, da je izgubila stik s posadko ladje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah Greenpeacea se je ladja nahajala v mednarodnih vodah, zaradi česar je bila akcija ruske obalne straže nezakonita.

Ruska stran novice še ni potrdila. Greenpeace Rusijo obtožuje, da s črpanjem nafte ogroža ekološko zelo občutljivo območje.

Moskva je sicer pred tem sporočila, da so protestirali pri nizozemskem veleposlaniku v Moskvi zaradi "agresivne in izzivalne" akcije aktivistov Greenpeacea, ki so v sredo vdrli na naftno ploščad ruskega Gazproma. Pri tem je ruska obalna straža aretirala finsko aktivistko in švicarskega aktivista. Greenpeace zavrača ruske obtožbe in poudarja, da je šlo za miroljubno akcijo.

"Ni dvoma, grožnja Arktiki ni Greenpeace temveč naftna podjetja kot Gazprom, ki so odločena, da bodo ignorirala tako znanost kot zdrav razum in črpala nafto v odročnih zamrznjenih morjih," je dejal izvršni direktor Greenpeacea Kumi Naidoo.

Deli novico: