Na ruski naftni ploščadi aretirali aktiviste Greenpeaca

Pri vdoru na rusko naftno ploščad na Arktiki je obalna straža danes aretirala dva aktivista okoljevarstvene organizacije Greenpeace in izstrelila več opozorilnih strelov, so sporočili iz organizacije. Dogodek so potrdile tudi ruske oblasti.

Aktivisti so se še pred zoro v napihljivih čolnih z Greenpeaceove ladje Arctic Sunrise odpravili proti ploščadi, ki je v lasti ruskega Gazproma. Ruska obalna straža je dva aktivista aretirala, še dva pa sta se z vrvmi privezala na ploščad in kljubovala ledeno mrzli vodi, ki so jo zlivali nanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izstrelili opozorilne strele

Obalna straža je poleg tega izstrelila enajst opozorilnih strelov in zagrozila s streli na ladjo Arctic Sunrise, če se ta ne umakne, je še sporočil Greenpeace.

Kot je pojasnila ruska obveščevalna služba FSB, je zaradi "nezakonitih aktivnosti" Greenpeacea nastala "realna nevarnost" za ploščad. Zato je tudi prišlo do opozorilnih strelov, so sporočili za rusko tiskovno agencijo Interfax, ki jo povzema nemška dpa.

Greenpeace želi preprečiti aktivnosti Gazproma na območju. S črpanjem nafte naj bi se namreč večalo tveganje za razlitje na območju s tremi naravnimi rezervati, ki je tudi dom polarnim medvedom, mrožem in redkim pticam.

Deli novico: