KDAJ BOMO MI TO DOČAKALI? Nekatere države kljub rekordnim okužbam odpravljajo skoraj vse ukrepe

Svet

Kljub visokemu številu okuženih s koronavirusom so v Angliji danes sprostili skoraj vse ukrepe za zajezitev pandemije. V večini notranjih prostorov tako niso več obvezne maske, na večjih prireditvah in v klubih pa jim ni več treba preverjati covidnega potrdila. Odpravili so tudi priporočilo dela od doma, poročajo tuje tiskovne agencije. Sprostitve skoraj vseh ukrepov je, kljub rekordnim okužbam, napovedala tudi Danska.

Še naprej pa so maske obvezne na vlakih in avtobusih v prestolnici London, tudi v nekaterih trgovinah še naprej pozivajo k nošenju mask. Med drugim pa se sproščajo tudi omejitve pri vstopu v Anglijo. Od 11. februarja naprej cepljenim proti covidu-19 ne bo treba več opraviti testa ob prihodu.

Vlada Borisa Johnsona je ukrepe, ki so jih uvedli zaradi različice omikron, sprostila, potem ko so v začetku januarja opazili strm padec števila okužb. V preteklih dnevih se je število potrjenih novih okužb ustalilo, dnevno tako poročajo o 80.000 do 100.000 okužbah.

V Veliki Britaniji lahko vlada odloča o ukrepih le za Anglijo. Škotska, Wales in Severna Irska ukrepe sprejemajo avtonomno.

Prihodnji teden pa bo Danska kot prva članica Evropske unije kljub rekordnim okužbam s koronavirusom odpravila skoraj vse omejitvene ukrepe, je v sredo napovedala predsednica vlade Mette Frederiksen. Pri tem vlada računa, da bo pri spopadu z blažjo različico omikron pomagala visoka stopnja precepljenosti v državi.

S 1. februarjem Dancem na večini krajev ne bo treba več nositi mask ali kazati potrdil o cepljenju, barom in restavracijam se ne bo treba več predčasno zapirati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Frederiksenova je ta korak označila za mejnik. "Poslavljamo se od omejitev in pozdravljamo življenje, ki smo ga poznali pred pandemijo," je dejala.

Vlada z odpravo omejitev sledi navodilom pristojne državne komisije za nadzor bolezni, ki je priporočila postopno odpravo izrednih ukrepov za boj proti pandemiji. Pri odpravi ukrepov glavno vlogo igra visoka stopnja precepljenosti prebivalstva. Na Danskem je namreč cepljenih več kot 80 odstotkov vseh prebivalcev, polovica pa je že prejela poživitveni odmerek.

Kljub velikemu številu okužb zdaj prevladujoča različica omikron na Danskem števila bolnikov na enotah intenzivne nege in na respiratorjih ni povečala.

Obvezno testiranje bo sicer odvisno od cepilnega statusa za nekatere še naprej veljalo ob vstopu v državo. Testiranje in drugi previdnostni ukrepi ne bodo obvezni, vendar bodo še vedno priporočljivi.

Danska že več dni sicer podira rekorde v številu okužb. V državi s 5,8 milijona prebivalcev so v sredo zabeležili 46.747 novih primerov okužb. Število okužb je sicer visoko, a naj bi glede na oceno zdravstvenih oblasti epidemija kmalu dosegla svoj vrh.

V sosednji Švedski so oblasti napovedale, da bodo trenutne omejitve veljale še vsaj dva tedna. Vendar je ministrica za zdravje Lena Hallengren dejala, da bi lahko "večino omejitev" odpravili že 9. februarja, če se bodo razmere do takrat stabilizirale.

Več evropskih držav, vključno s Francijo, Irsko in Veliko Britanijo, je zaradi nižje stopnje hospitalizacij kot v prejšnjih valovih prav tako že napovedalo odpravo ali znatno zmanjšanje omejitev, kljub rekordnemu ali zelo visokemu številu primerov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  27 .01. 2022 ob  15: 51
70.000 tovornjakov vozi v konvoju proti Ottawi, glavnem mestu Kanade v protest absurdnim nazi covid ukrepom. Blokirali bodo mesto dokler pedofilski Trudeau ne odstopi in ukinejo vse ukrepe. Narod je zbral 5 miljonov dolarjev v par dneh a potne stroske tovornjakarje. Ob cesti stojijo stotisoci v podporo in jim pripravljajo sendvice in tople obroke. Kaj pa pri nas? Pri nas slovenceljski hlapci pridno kimajo kriminalski vladi. Kaksen zarukan narod!
manemebasat |  27 .01. 2022 ob  15: 47
To bomo docakali, ko bomo kompletno garnituro aktualnih politikov spravili v zapore in na smetisce zgodovine. PREKLETI KRIMINALCI!