KAOTIČNO STANJE NA BRNIŠKEM LETALIŠČU: Adrii grozi izguba vseh letal, več o licenci znanega jutri

Slovenija

Adria Airways bi lahko ostala brez vseh letal Bombardier CRJ 900, ki jih najema. Trident Aviation je odpovedal najem dveh letal, ameriška družba Aero Century pa je zagrozila, da bo popolnoma prekinila sodelovanje. Adria ji je eno letalo že vrnila, Američani so odpovedali pogodbo za dve, tako bodo storili še s četrtim, če Adria ne poravna dolgov. Nejevolja med Adriinimi potniki medtem narašča, posel pri drugih prevoznikih pa cveti. Odločitev agencije o operativni licenci bi lahko bila znana že jutri.

Adria Airways je pred časom vsa svoja letala prodala liziniškim hišam in jih sedaj najema. Prejšnji teden je zaradi odpovedi pogodbe najprej ostala brez dveh letal CRJ 900 lizinške družbe Trident Aviation Leasing Service, ki spada v skupino Falko. Sedaj s končanjem sodelovanja grozi tudi ameriška družba Aero Century. Tej je, kot so navedli na svoji spletni strani, Adria v petek že vrnila eno od letal. Po pojasnilih Adrie so letalo z registracijo S5AAL vrnili "zaradi optimizacije obstoječe flote družbe glede na predviden urnik letenja v zimski sezoni".

Drugače navajajo v ameriški družbi, ki daje v najem letala. "Po mesecih sodelovanja s z Adrio Airways, ki je skušala izboljšati svoj finančni položaj, smo obvestili Adrio, da s takojšnjim delovanjem prekinjamo pogodbo za najem dveh letal CRJ 900, ker družba ni plačala svojih dolgov," so v ponedeljek zapisali iz Aero Century.

Če Adria ne bo poravnala dolgov do petka, bodo odpovedali še najemno pogodbo za četrto od letal. "Omenjena tri letala nameravamo kar se da hitro prevzeti nazaj v svojo last in jih pripraviti za nadaljnjo oddajo ali prodajo," so dodali.

Nejevolja med potniki narašča

Pred informacijskimi okenci Adrie Airways na brniškem letališču se medtem vijejo dolge vrste. Adria je za danes in jutri začasno prekinila izvajanje večine letalskih operacij; ohranila je le povezavo z najpomembnejšim vozliščem nemške Lufthanse v Frankfurtu. Potniki so zaradi odpovedi vseh Adrijinih letov nejevoljni, še posebej zato, ker so za odpovedi večinoma izvedeli šele na letališču. Nekateri so kritični tudi, da jim Adria ne pomaga pri reševanju nastalih težav. 

Je pa bolje podkrbljeno za uslužbence javne uprave, ki lahko v primeru prizemljitve letal Adrie Airways v Bruselj, za kamor imata ministrstvo za javno upravo in Adria podpisano krovno pogodbo, ali na druge destinacije letijo z drugimi letalskimi družbami. V ta namen ima ministrstvo sklenjene okvirne sporazume za storitve posredovanja vozovnic z drugimi ponudniki. 

Odločitev o licenci lahko znana že jutri

Po poročanju medijev se je sinoči ob devetih zvečer iztekel "ultimat Adrie Airways", da jim država da štiri milijone premostitvenega posojila oziroma poroštva. Predstavniki vlade so to možnost v zadnjih dneh že večkrat zavrnili in poudarili, da je letalski prevoznik od leta 2016 v zasebni lasti, zato mu ne morejo več pomagati. 

 Agencija za nadzor civilnega letalstva, ki budno spremlja dogajanje v Adrii Airways, bo vsa znana dejstva vključila v presojo in odločitev glede Adrijine operativne licence. Agencija bo o tem govorila z odgovornimi v Adrii na sestanku, ki naj bi bil po nekaterih informacijah jutri, ko naj bi več razkrila tudi javnosti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija