ADRIA V TEŽAVAH, RAZCVET POSLA PRI DRUGIH PREVOZNIKIH: Več dela za Slovenske železnice, Goopti in Nomago

Slovenija

Adria Airways, ki je za danes in sredo začasno prekinila izvajanje večino letalskih operacij, je vendarle ohranila povezavo z najpomembnejšim vozliščem nemške Lufthanse v Frankfurtu. Tako bo danes poletela iz Frankfurta proti Ljubljani, v sredo pa iz Ljubljane v Frankfurt, so sporočili iz letalskega prevoznika.

V Adrii Airways potnikom, ki naj bi z njimi potovali danes in v sredo, svetujejo, naj se obrnejo na prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice. Ob tem so zatrdili, da intenzivno iščejo rešitve skupaj s potencialnim investitorjem. "Cilj vseh vpletenih je, da Adria Airways znova in v celoti poleti in da bo prekinitev samo začasna," so izpostavili. 

Po poročanju medijev se je sinoči ob devetih zvečer iztekel "ultimat Adrie Airways", da jim država da štiri milijone premostitvenega posojila oziroma poroštva. Predstavniki vlade so to možnost v zadnjih dneh že večkrat zavrnili in poudarili, da je letalski prevoznik od leta 2016 v zasebni lasti, zato mu ne morejo več pomagati.

Fraport Slovenija pomaga potnikom odpovedanih Adriinih letov

V Fraportu Slovenija, ki upravlja Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, obžalujejo nastalo situacijo z Adrio Airways. Adria je namreč za danes in sredo odpovedala vse lete. Tako Adria ne bo letala na nobeno od destinacij, ki jih ponuja z Brnika. To so Amsterdam, Bruselj, Dunaj, Frankfurt, Koebenhavn, Manchester, München, Pariz, Podgorica, Praga, Priština, Sarajevo, Skopje, Sofija, Tirana in Zürich.

"Naša prva skrb v teh dneh je namenjena potnikom in izvajanju varnih in rednih letalskih operacij," so za STA poudarili v Fraportu Slovenija, kjer potnikom svetujejo, naj sledijo navodilom letalskega prevoznika. Kot so pojasnili, tako kot v ponedeljek tudi danes na letališču delujeta okrepljen klicni center in okrepljena služba potniških storitev prevoznikov.

Nekateri potniki, ki bi morali odpotovati z odpovedanimi leti Adrie Airways, so danes zjutraj sicer prišli na ljubljansko letališče. Osebje Fraporta Slovenije, ki upravlja z letališčem, jim je pomagalo z informacijami. Zjutraj je upravljavec letališča na svoje stroške za potnike organiziral tudi prevoz z letališča. Tistim, ki so na letališče prišli s svojimi avtomobili, pa so omogočili prost izhod s parkirišča.

Z ljubljanskega letališča poleg Adrie leti še deset drugih prevoznikov

Dokler ne bodo imeli jasnih informacij, kaj bo z Adrio, ki je začasno prekinila letenje, a še naprej išče rešitve, v Fraportu Slovenija ne bodo odgovarjali na konkretna vprašanja o morebitnem prometu na letališču brez Adrie Airways. Kot poudarjajo, pa letalski prevozi obstajajo predvsem zaradi potreb trga oziroma povpraševanja po potovanjih z letali, kar govori v prid nadomestitve tistih povezav, ki so tržno zanimive in potencialno dobičkonosne.

Adria sicer prepelje kar polovico potnikov na ljubljanskem letališču, s katerega trenutno redno leti še deset drugih prevoznikov, ki svoje lete še naprej opravljajo skladno z voznim redom. To so Aeroflot, Air France, Air Serbia, Easyjet, Finnair, LOT Polish Airlines, Montenegro Airlines, Transavia, Turkish Airlines in Wizz Air.

Air Serbia v poletnem voznem redu, ki velja do 25. oktobra, leti v Beograd in Niš, Air France v Pariz, Aeroflot v Moskvo, Montenegro Airlines v Podgorico, Easyjet v London in Berlin, Lot v Varšavo, Turkish Airlines v Istanbul, Wizzair v Bruselj in London, Finnair v Helsinke ter Transavia v Amsterdam. British Airways je letos poleti Brnik povezoval z londonskim letališčem Heathrow, obstaja pa možnost, da bo uvedel polete tudi v preostalih delih leta. Vozni red za zimsko sezono je sicer še v pripravi.

Adriine težave pomenijo polnejše mednarodne vlake in več dela za prevoznike

Zaradi Adriinih težav se potniki po poročanju časnika Finance že preusmerjajo k drugim prevoznikom. Mednarodni vlaki so od takrat, ko je Adria začela odpovedovati več letalskih povezav, bolj polni, Slovenske železnice pa imajo v mednarodnem prometu letos za 16 odstotkov več potnikov kot v istem obdobju lani.

Močno rast povpraševanja po navedbah časnika beležita tudi prevoznika Goopti in Nomago. Pri Gooptiju je rast povpraševanja največja po prevozih v Benetke in Trbiž. Ocenjujejo, da v zadnjih dneh dobivajo približno sto dodatnih potnikov dnevno, ki bi sicer potovali z Adrio. Pripravljeni so tudi na "kratkoročne urgentne situacije". Pri Nomagu pa so od začetka septembra do začetka tega tedna do dunajskega in beneških letališč že prepeljali več potnikov kot v celotnem avgustu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  24 .09. 2019 ob  13: 01
po moje lastnik namerno uničuje podjetje. Kam gre oz. kam zgine denar, ki ga dobi lastnik od oddaje v najem letala in posadke naprimer v Ukrajino ? Tam delajo za tuje naročnike in dobijo vse plačano.