KAKO POTEKA CEPLJENJE PROTI COVIDU V ZD KOPER? "Do zdaj nismo zavrgli niti enega odmerka cepiva"

Koper

Po vsej državi, tudi v obalnih mestih, je cepljenje proti covidu-19 v polnem teku. Po zdravstvenih domovih še vedno cepijo starejše od 75 let, sicer pa tudi šolnike in kronične bolnike ter druge poklicne skupine prebivalstva, ki so pomembni za delovanje države. V kakšni fazi je cepljenje v Zdravstvenem domu (ZD) Koper, smo se pogovarjali s pomočnico direktorja za zdravstveno nego in koordinatorko covid točke Vanjo Kosmina Novak.

Cepljenje proti covidu-19 je v polnem razmahu in poteka že nekaj mesecev, a mnogi vseeno še vedno ne vedo, kako se nanj prijaviti. Nam lahko poveste kaj več o sami proceduri prijave in kako cepljenje poteka?

Za cepljenje proti bolezni covid-19 se je treba prijaviti pri osebnem zdravniku, ki na podlagi podatkov in zdravstvenega stanja pacientov pripravi prednostno listo in jo posreduje cepilni ambulanti. To lahko storite po telefonu ali prek spletnega obrazca na portalu ZD Koper, medtem ko prijava prek portala e-uprava zaenkrat še ne služi naročanju na cepljenje, ampak zgolj preverjanju interesa državljanov.

Obveščanje o terminu cepljenja poteka na podlagi prednostne liste in razpoložljivega števila odmerkov cepiva, praviloma dan ali nekaj dni pred cepljenjem. Cepljenje poteka ob delavnikih v prostorih specialistične ambulante za diabetike v zdravstvenem domu v središču mesta, ob koncih tedna organiziramo cepljenje za večje skupine, kot so denimo šolniki, in takrat poleg diabetične vzpostavimo še dodatno ambulanto.

Sicer pa je vrstni red cepljenja določen na podlagi nacionalne strategije cepljenja proti covid-19, ki določa tudi katero cepivo je primerno za posamezno skupino oseb.

Vanja Kosmina Novak 

Cepljenje sicer poteka brez večjih težav, smo namreč dobro organizirani, v proces smo vključili ves kader, ki ga imamo. Pri tem je treba biti izredno natančen, vsi podatki morajo biti sproti vnešeni v portal ERCO Nacionalnega inštituta za javno zdravje, na katerem se zbirajo vsi podatki o opravljenih cepljenjih, ki vsebujejo ime cepiva, serijsko številko, mesto aplikacije in datum drugega odmerka.

Se pa pozna, da smo utrujeni, gre namreč za isti kader, ki opravlja tudi dela na covid vstopni točki, covid ambulanti, odvzem brisov s testi PCR in hitrimi antigenskimi testi, Zdravstveni dom Koper je poleg tega tudi glavna cepilna ambulanta za paciente naših koncesionarjev. Večina zaposlenih v cepilni ambulanti tako dela približno 12 ur na dan, zjutraj v svojih ambulantah, popoldne pa opravljajo še cepljenja.

Delo je zahtevano, a je zdravstveno osebje kljub temu zelo strokovno, odgovorno in motivirano, da v čim prej cepi čim večje število ljudi.

Koliko ljudi ste že cepili in iz katerih starostnih skupin?

Od konca decembra do danes je prvi odmerek cepiva prejelo 3.812 oseb, drugega pa 2.409 oseb. Najprej smo cepili oskrbovance in zaposlene v domovih za starejše, zaposlene v zdravstvu in starejše od 80 let, zdaj poteka cepljenje oseb, starejših od 75, šolnikov in njihovih sodelavcev ter oseb s kroničnimi obolenji, ki so še posebej ranljivi in so mlajši od 65 let. Naslednji na vrsti za cepljenje bodo gasilci, policija in sodstvo, seznami so že pripravljeni, cepljeni pa bodo po prejemu dovoljšnjega števila odmerkov.

Kako pa ZD Koper količinsko prejema cepiva?

Zelo različno, med februarjem in marcem smo prejemali od 600 do 800 odmerkov cepiva na teden, zdaj je ta številka nekoliko višja, in sicer med 1.000 in 1.250 odmerkov tedensko.

Cepiva naročamo sproti, enkrat tedensko, saj je zelo občutljivo na temperaturo in ga je treba v določenem roku porabiti. Ob tem naj povem, da do zdaj nismo zavrgli niti enega odmerka cepiva, kar gre zasluga našemu osebju, ki skuša ob vsaki odpovedi cepljenja najti nadomestnega kandidata za cepljenje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija