Kako pogosto nakupujemo na spletu?

V Evropski uniji je skoraj 60 odstotkov uporabnikov interneta že nakupovalo preko spleta. Spletni nakupi so najbolj priljubljeni med Britanci, najmanj pa v Romuniji, ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Slovenija je rahlo pod evropskim povprečjem - pri nas je na spletu nakupovala približno polovica spletnih uporabnikov.

Spletno nakupovanje je najbolj priljubljeno v Veliki Britaniji, kjer je na spletu nakupovalo 82 odstotkov internetnih uporabnikov, sledijo pa Danska in Švedska (79 odstotkov), Nemčija (77 odstotkov), Luksemburg (73 odstotkov) in Finska (72 odstotkov). Spletno nakupovanje je najmanj razširjeno v Romuniji (11 odstotkov), Bolgariji (17 odstotkov) ter v Estoniji in Italiji (29 odstotkov).

Med najpogostejše nakupe spadajo obleke, športni izdelki ter rezervacije nastanitev. Takšne spletne nakupe je v zadnjih dvanajstih mesecih opravila že tretjina evropskih uporabnikov spleta. Skoraj četrtina uporabnikov je že kupila knjige, revije ali e-učne vsebine, manj kot deset odstotkov pa jih je prek spleta že kupilo hrano.

Slovenci najpogosteje kupujemo oblačila ali športne pripomočke

V Sloveniji uporabniki na spletu najpogosteje kupujejo oblačila ali športne pripomočke (22 odstotkov) ter rezervirajo potovanja ali počitniške nastanitve (20 odstotkov). Nekoliko manj priljubljeno je nakupovanje knjig in časopisov (13 odstotkov), po hrano pa se je na splet po podatkih statistikov odpravilo le devet odstotkov slovenskih uporabnikov spleta.

Eurostat je podatke objavil ob tednu spletnih nakupov, ki je v okviru evropskega leta državljanov potekal med 14. in 20. oktobrom.

vicjo |  21 .10. 2013 ob  00: 37
Kaj pa elektronika? Elektronike se po mojem največ proda prek spleta