KAKO IZBRATI PRAVI KROF? Aditivom in transmaščobam se izognite

Slovenija

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je opravila pregled več predpakiranih krofov. Tabela je razkrila, da jih večina vsebuje kar nekaj maščob, maščobnih kislin in sladkorja. Pregledani krofi so v 100 gramih vsebovali 14 gramov maščobe, od tega sedem gramov maščobnih kislin, 16 gramov sladkorja in 0,7 grama soli. ZPS svetuje, da se izognete predvsem krofom, ki vsebujejo delno hidrogenirane maščobe in fosfate (difosfat ali E 450).

Predpakirani krofi vsebujejo aditive, ki omogočajo, da krof ostane do konca roka uporabe tako rekoč nespremenjen. Testu za krofe so najpogosteje dodani emulgatorji E 471, E 322, E 472e, E 481 ter sredstva za vzhajanje E 450, natrijevi karbonati E 500, sredstvo za obdelavo moke E 300, barvila E 160a in arome.

ZPS svetuje, da izberete krof, ki vsebuje manj kot 15 gramov sladkorja in manj kot 20 gramov maščobe v 100 gramih izdelka. V tabeli sestavin preverite, da krof ne vsebuje delno hidrogenirane maščobe, ki je dodaten vir zdravju škodljivih trans maščobnih kislin. Izberite krof, ki vsebuje čim manj aditivov, izognite se tudi fosfatom (difosfat ali E 450).

Deli novico:

krof |  11 .02. 2018 ob  13: 54
noben krof ni zdrav. to je lahko pregreha 1y na leto. tri "bele" smrti, moka, sladkor, sol.