DRUŽINSKI ZDRAVNIKI SPREGOVORILI: O pomenu in lepotah poklica ter izzivih

Slovenija

Pred svetovnim dnevom družinskih zdravnikov, ki bo v nedeljo, so družinski zdravniki iz Zdravstvenega doma Ljubljana spregovorili o pomenu in lepotah poklica. Kot glavni izziv pa so izpostavili pridobivanje novih specializantov družinske medicine, saj se s starajočo se populacijo in višjim nivojem oskrbe z leti povečuje tudi obseg dela.

Upokojena družinska zdravnica Mateja Bulc, ki je lani prejela Hipokratovo priznanje za izjemen prispevek k razvoju družinske medicine, za odločilne korake pri uvedbi specializacije iz družinske medicine in postavitev stroke na svetovni zemljevid, je poklic označila kot najlepšo in najbolj izpolnjujočo obliko zdravništva. "Ne vem, zakaj se več študentov po opravljenem študiju ne vpisuje na specializacijo iz družinske medicine, je pa res, da se sedaj število vpisanih viša," je dejala.

Specialist družinske medicine Leon Kranjec je izpostavil, da je poklic zelo dinamičen in temelji na odličnem odnosu med bolnikom in zdravnikom. "Kot družinski zdravnik spremljaš človeka veliko let in z njim vzpostaviš dober odnos in v bistvu lahko zanj zelo veliko narediš," je poudaril. Dodal je, da družinska medicina vsako leto ponuja več diagnostike in možnosti zdravljenja. "Od 70 do 80 odstotkov obravnav se začne in tudi zaključi pri nas," je pojasnil.

Kot je poudaril, se izziv v družinski medicini v Sloveniji pojavlja predvsem pri kadrovskem pomanjkanju družinskih zdravnikov. "Dodaten izziv, ki se postavlja pri nas je staranje naše populacije. Standard našega življenja in medicinske oskrbe je pripomogel k temu, da ljudje živimo dlje in kakovostneje, s tem pa tudi pričakujemo nek ustrezen visok nivo obravnave v visoki starosti," meni Kranjec.

Glavni razlog, da se mladi zdravniki v večji meri ne odločajo za specializacijo iz družinske medicine, vidi v prekratkem času, ki ga imajo zdravniki na voljo za obravnavo bolnika. Kot poudarja, želi vsak zdravnik svoje delo opravljati dobro in bolniku nuditi kakovostno obravnavo.

Specializantka v ZD Ljubljana Nika Šantavec je medtem poudarila, da je v zadnjih letih družinska medicina v javnosti izgubila nekaj ugleda. Težavo vidi tudi v tem, da se študenti v prvih letnikih študija ne zavedajo, kako lep je ta poklic. Sama se je za specializacijo odločila zaradi širine, ki jo ta poklic ponuja. Družinski zdravniki se namreč vsakodnevno srečujejo z različnimi primeri in hkrati izvajajo preventivne preglede za zdravje splošne populacije, je pojasnila.

Sicer so na današnji novinarski konferenci opozorili na svetovni dan zdravnikov družinske medicine, ki bo v nedeljo. Letos bo potekal pod geslom Zdrav planet, zdravi ljudje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija