KAKO BLIŽINA MORJA VPLIVA NA ČLOVEKA? Izkoristite priložnost med dopustom

Trendi

Zvoki morja znižujejo raven stresnega hormona kortizola v telesu, pravijo strokovnjaki. Šum valov je identičen zvoku bitja srca, ki ga otrok posluša v materinem telesu. Morje nas pomirja, sprošča in spremeni kemijo našega organizma. Spremeni se raven hormonov, srce upočasni bitje, izboljša se naše razpoloženje.

V preteklosti so zdravniki več pozornosti namenjali zdravljenju ob morju. Eden takih je bil William Buchan, škotski zdravnik, ki je v 18. stoletju svetoval kopanje v morju, ki zdravilno učinkuje na človekovo telo. Zato ni čudno, da so včasih veliko bolnišnic in zdravilišč postavili prav ob morju.

Po novejših zdravniških dognanjih zvoki morja stimulirajo možgane, natančneje frontalni korteks, kjer se odvijajo naša čustva in osebna refleksija. Šumenje morja povečuje samozavest in blagodejno deluje na občutke.

Na plaži naše telo vsrka več kisika in regulira raven serotonina, hormona sreče, ki med drugim nadzoruje anksioznost. Posledica tega je občutek duševnega miru. Šumenje morja zmanjšuje raven kortizola. Šum valov je identičen zvoku, ki ga otrok posluša v materinem telesu, v odrasli dobi pa nas to podzavestno spominja na varnost in zaščito, ki smo jo občutili med razvojem v maternici.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija