KACIN POHVALIL DISCIPLINO SLOVENCEV, ZLASTI PRIMORCEV: "Mi nismo Italija in nočemo biti Italija" (VIDEO)

Slovenija

"Spodbudno je, da ste in smo zelo disciplinirani in da zato širjenje virusa v prvih treh tednih v Sloveniji ni bilo tako hitro kot v najbolj prizadetih državah," je v današnji izjavi za medije uvodoma povedal vladni govorec Jelko Kacin. Slovenija je sprejela in že uspešno izvedla nekatere odločne ukrepe, dodatni pa so še v pripravi, je dejal.

Jelko Kacin

"Državljani smo razumeli pomen naše lastne odgovornosti za širjenje virusa, zato smo pri tem tako uspešni," je dodal Kacin. Poudaril je pomen samozaščite in da je ključno sporočilo tistim, ki menijo, da zaščitni ukrepi zanje ne veljajo, da "ne gre zgolj za vas, gre za vse nas".

"Mi nismo Italija in nočemo biti Italija, mi to zmoremo," je dejal. Poudaril je, da je okužb manj blizu meje z Italijo. "Zdi se, da se tam ljudje zaradi bližine Italije bolj zavedajo pomena ukrepov. Tako mora biti na najvišji ravni povsod, po celotni Sloveniji," je povedal.

"Vemo, da virus lahko prenašamo tudi, če nimamo simptomov," je dejal Kacin. Zato je ključno, da vsak sprejme ukrepe, kot so samoizolacija, izogibanje stikov z drugimi, upoštevanje medosebne razdalje vsaj 1,5 metra, izogibanje zadrževanju v zaprtih javnih prostorih in vzdrževanje čistoče, zlasti rok.

Kdaj si nadeti masko? Tudi domače maske zadostujejo

"Nočem povzročati panike, da bi morali vsi nositi masko. A če gremo v trgovino, če se srečujemo z ljudmi, če smo v kontaktu z drugimi, zaščitimo sebe in njih," je dodal.

Uporabo mask sta na novinarski konferenci predstavili tudi zdravnici Tina Bregant in Polona Gams. "Uporabljajte maske," je dejala Bregantova in poudarila, da jih je treba uporabiti pravilno. "Zelo pomembno je, da masko nadenemo in odstranimo s čistimi rokami. Izdelana mora biti iz dobrega materiala, da prenese visoke temperature pranja in tudi likanje."

Kako pravilno uporabljati masko?

Ko nadenemo masko, mora ta pokriti celoten obraz, tako da sega od korena nosu do brade. Če nosite očala, jih imejte čez rob maske. "Ko imate masko enkrat nameščeno, se je ne dotikate več. Ko se maska navlaži, potem jo morate zamenjati. Praviloma te maske zdržijo pol ure do dve uri," je dodala.

Poudarila je, da uporaba domačih mask ni ekvivalentna uporabi ostalih mask in da domače maske niso ustrezne za zdravstvene delavce. Sicer pa so na novinarski konferenci spodbudili izdelavo domačih mask, če smo za to sposobni.

Cantarutti: Zaščitnih sredstev bo z načrtovanimi dobavami dovolj

Zaloge zaščitne opreme v Sloveniji bi v naslednjem tednu morale zadostovati, je na današnji novinarski konferenci dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. V teku pa so tudi nove dobave, zato verjame, da bo tudi za daljši čas zaščitnih sredstev dovolj.

"Zaloge v vojaškem skladišču Roje niso prazne. V naslednjem tednu bi zaloge morale zadostovati, dobave bodo postopne, zato verjamem, da bo tudi za daljši čas teh zaščitnih sredstev dovolj," je prepričan.

Med drugim so že dobavljene tudi prve maske slovenske izdelave. Dobili so namreč prve dobave iz celjskega podjetja Prevent&Deloza, maske pa že šivajo ali pa bodo še šivale tudi številne druge družbe.

Aleš Cantarutti

Slovenija bo pri zaščitnih maskah v določeni meri samooskrbna

Po Cantaruttijevih besedah so pri nabavi zaščitnih sredstev njihove aktivnosti usmerjene v zagotavljanje nemotene dobave teh sredstev za ključne skupine (zaposlene v zdravstvu, sociali, civilno zaščito) ter v pospešeno nabavo večjih količin zalog tudi za gospodarstvo in nekatere končne uporabnike, kot so trgovine in lekarne.

Tretji cilj pa je vzpostavitev domače proizvodnje zaščitne opreme, ki bo zadoščala vsaj delnim potrebam splošne populacije. Cantarutti tako verjame, da bo Slovenija npr. pri zaščitnih maskah sčasoma v določeni meri samooskrbna.

Slovenija pričakuje večje število dodatnih respiratorjev

Zavod za blagovne rezerve je v preteklih dneh že sklenil pogodbe za več artiklov, katerih dobava je predvidena v naslednjih 60 dneh. Med njimi je tudi pogodba za 326 dodatnih respiratorjev. Skupaj s tistimi, ki so jih naročili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in celjski bolnišnici ter donacijo Holdinga slovenske elektrarne, gre po Cantaruttijevih besedah trenutno za skupaj dodatnih 472 respiratorjih za slovenski zdravstveni sistem.

Pristojni ne vedo, ali je to dovolj, zato so danes določili, da gredo takoj v dodatno nabavo vsaj 100 respiratorjev. Računajo, da bi bila dobava možna v naslednjih štirih do šestih tednih.

Previdni zaradi "vojnih dobičkarjev"

Cantarutti je dejal, da so v zadnjih 14 dneh prejeli preko tisoč pobud in ponudb za dobavo, transport ali vzpostavitev slovenske proizvodnje zaščitnih sredstev. A so pri tem previdni: zato so vse prejete ponudbe prečistili in dobili čistopis zreduciranih ponudb.

"Imamo polno podjetij in podjetnikov, ki iskreno želijo pomagati in v Slovenijo pripeljati maske, a žal imamo precej takih, ki želijo to krizo izkoristiti le za lasten profit. In tega seveda ne smemo dovoliti," je dejal.

Srečko Šestan

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je dejal, da se je v preteklih dnevih "v skladišču bolj zadihalo", saj smo dobili določene količine materialov, ki jih razdeljujejo v bolnišnice, zdravstvene domove, domove starejših občanov, lekarne in zobozdravstvene ordinacije.

Skladno z dogovorom med civilno zaščito in ministrstvom za zdravje pa bodo imeli 30 odstotkov zalog za pokrivanje ostalih potreb, "za inštitucije, kot so: ključna infrastruktura, pogrebne dejavnosti, taksisti, varnostna infrastruktura, zapori …, da tudi njim olajšamo delo," je dodal.

Posnetek tiskovne konference si lahko ogledate spodaj.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Posta |  27 .03. 2020 ob  17: 22
Bomo pa Italija zelo kmalu, ČE ŽE NISMO,ukrepi so popolnoma nezadostni. Realnost se bo pokazala čez 14 dni do 1 meseca po zaprtju meja in ukinitvi potniških povezav. Vikendaši še naprej hodijo na primorsko, ljudje debatirajo na javnih površinah, predvsem naša južna brača. Pojma nimate, ker ne berete tujih medijev in ne gledate Italijanske televizije.
Vi pa kar čakate z ukrepi. Do kdaj bostre čakal,i ko bo 1.000.000 okuženih in 10.000 mrtvih.
Medtem ko je v drugih državah dovoljen izhod na podlagi izjavie samo v trgovino in v službo, se vi obotavljate. Drugo posegajo v osebne pravice in nadzorujejo gibanje tistih ki so v karanteni. Kazni so nenormalno visoke, tako da se res vsakdo zamisli. Zanima me zakaj ste pa vi plačani.
Mariza |  27 .03. 2020 ob  16: 28
Mi Goričani, ki gledamo tudi italijansko TV, smo že po pusti v februarju videli kaj povzroča korona virus, in kaj je potrebno storiti v izogib okužbe, prejšnja vlada s Šarcem na čelu je izjavljala, da se trosi strah, sedaj smo tam kjer je Šarec mislil da v Slovenijo virus ne pride, Goričani smo zadovoljni da pri nas ni veliko bolnih, upam da tako ostane, res se držimo navodil, saj to kar vidimo v Italiji je res hudo
kokodek |  27 .03. 2020 ob  11: 21
-2
največ komunistov imamo v vladi in na ministrstvih, največji komunist med njimi, vemo vsi, je predsednik vlade. Ma kaj nimajo boljšega govorca od te mumije jQuery112303079864910911083_1585304046400!!!!!
Koper |  26 .03. 2020 ob  21: 36
Hvala lepa g. Kacinu za take pohvale.Primorci smo disciplinirani,pošteni,iskreni in zelo dobri ljudje.
V kritičnih situacijah smo enotni in zelo povezani.
Vemo ds so pravila za jih upoštevat in ne samo za jih kršit.
V nasprotju z ostalimi Slovenci.
Ištrijan |  26 .03. 2020 ob  19: 14
Kaco, vrni ograjo!
Komunisti, povsod so |  26 .03. 2020 ob  14: 07
-2
Seveda nismo Italija. Padska nižina je eno največjih svetovnih poslovno-industrijskih stičišč z (žal) vse-sorte ljudmi, Slovenija pa periferno spalno naselje. Obenem, tja se je po novem letu vsulo prek 5000 ?okuženih? Kitajcev, ki so se vračali z novoletnih počitnic na delo v Italijo, kljub temu, da je kitajska ★komunistična golazen★ že vedela za izbruh virusa. (Ne upam si zamisliti, da so prišli v Slovenijo, s takrat ★Šarcem★ na čelu...ojej... ) In kot dodatek, ravno Slovenija je bila med najglasnejšimi nasprotnicami Salvinijeve ideje o totalni blokadi kitajskih prihodov oz. totalni karanteni že prisotnih. Zanima me kaj imajo le ti ★gobcači★ za povedat danes?
Ištrijan |  26 .03. 2020 ob  12: 56
15
Aha, potem se vi slovenci držte tam gor in ne nam nosiut bolezni v Istro.

MI NISMO LJUBLJANA IN NOČEMO BIT IN IMET ŽABARJE!