Jeretič zavajal javnost?

Županov svetovalec in po novem tudi odgovorni urednik občinskega portala eKoper.si, kjer so javno objavljeni tajni policijski prisluhi koprskemu županu Borisu Popoviču iz primera "Rumena noč", Sebastijan Jeretič, je za časnik Delo izjavil, da naj bi bila objava prisluhov v interesu javnosti in da naj bi se pred njihovo objavo posvetoval z inšpektorji v uradu informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar. Ta se je hipno odzvala z zahtevo po popravku navedbe iz članka, v katerem zatrjuje, da se Jeretič ni nikoli posvetoval z informacijsko pooblaščenko glede konkretne objave tajnih prisluhov.

 
Vse več je vprašanj o tem, ali je objava teh posnetkov zakonita. Urednik portala in županov svetovalec Sebastjan Jeretič je med drugim za Delo dejal, da je več pravnikov ugotovilo, da je to v interesu javnosti in da s temi objavami ne bodo posegli v pravico varovanja osebnih podatkov, prav tako ne drugih pravic, ki jih varuje zakon. "To bodo povedali inšpektorji informacijskega pooblaščenca v postopku, s katerimi sem se posvetoval pred objavo. V tem primeru to ni samo napad na Borisa Popoviča kot zasebno osebo, ampak tudi na župana in na vrsto drugih uradnikov uprave občine Koper, to je napad na občinske institucije in upravne funkcije," je Jeretič še dejal za Delo.

Laž ali zgolj napačna interpretacija zakonskih okvirjev?

Na dan objave članka pa so se oglasili iz urada informacijske pooblaščenke, od koder so podali zahtevo za popravek članka. Med drugim so zapisali, da navedbe v prispevku, v katerih avtor povzema izjavo urednika občinskega spletnega portala Sebastjana Jeretiča, dajejo javnosti izkrivljen pogled na delovanje državnega organa, zato terjajo prikaz drugih dejstev in okoliščin, ki navedbe v objavljenem besedilu bistveno dopolnjujejo in bralcu pomagajo pri oblikovanju objektivne predstave. "Takšna izjava je zavajajoča, saj se Sebastjan Jeretič z informacijskim pooblaščencem nikoli ni posvetoval glede javne objave konkretnih tajnih policijskih prisluhov, ki naj bi bili objavljeni na portalu eKoper.si. V mesecu juniju je bil posvet z informacijskim pooblaščencem sicer v resnici opravljen, vendar pa le glede proaktivne objave občinskih dokumentov na splošno, dostopnih po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Iz navedb v članku pa je mogoče razbrati, da se je Sebastjan Jeretič pred javno objavo konkretnih dokumentov, torej tajnih policijskih prisluhov, posvetoval z informacijskim pooblaščencem in potem na podlagi tega posveta prisluhe tudi javno objavil. Navedeno bi pomenilo, da Informacijski pooblaščenec objavi ni nasprotoval. Takšna izjava pa ni resnična oziroma je do javnosti vsaj zavajajoča," so zapisali v svojem odgovoru.

Jeretič trdi, da ni šlo za laž. "Sedaj bomo v postopku argumentirali, zakaj smo to objavili. Z njo (informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar) sem se dobil in jo na splošno spraševal. Predstavil sem naše načrte in vprašal za zakonski okvir. Je pa jasno, da je naša presoja, katero pot smo izbrali. Zagotovo težjo, a prav zato, ker smo prepričani, da imamo prav. Zato ima prav, da najinega pogovora ni mogoče razumeti kot njene zelene luči za to objavo."

Debata o omenjenih posnetkih med Sebastjanom Jeretičem in Natašo Pirc Musar ravno poteka na družabnem omrežju twitter. Prilagamo sliko njune debate.

bumbar |  14 .10. 2013 ob  15: 37
jeretič dela samo škodo
Lažnivec |  30 .09. 2013 ob  15: 00
Jeretićććć je največji ....
Telefonski poden |  29 .09. 2013 ob  10: 26
Ali rabimo "publikrelation" Jeretič, da pomaga županu v komuniciranju?
Ne.
Komunikacija našega župana je tako na psu, da ga ne reši niti največji guru sveta.
Prisluhi v zadevi Rumena noč so pravi balzam v primerjavi z zadevo prisluhov "utaja davkov" .

V zadevi Rumena noč, se je že nekoliko podučil, da ob prisluhih na sodišču ni kazensko odgovoren, vendar novinarji, ki osebno spremljajo te nekulturne pogovore in ukaze koprskim prisesancem na občinsko korito vseskozi dobro vedo, kam sodi tak človek.
Eto |  29 .09. 2013 ob  01: 10
Pa kada ce bit o semedskoj promenadi? Pa one lampade?
@Peter  |  28 .09. 2013 ob  19: 36
Naj si ta tvoj idol postavi svojo stran, s svojim denarjem in tam naj zganja svojo propagando. Dokler pa gre to iz naših žepov pa sem proti. Popotovo resnico pa itak poznamo vsi. Samo eni imajo korist od nje, zato ji prikimavajo.
Peter |  28 .09. 2013 ob  18: 02
-2
@Peter, torej ti nimaš glave na vratu za to, da misliš sam z njo in ločiš zrnje od plevela. Ne, treba je prepovedati, treba je skrbeti, da ubogi narod ne bo zavajan in mu ne bo prikrojevana resnica. Treba je vpreči "ministrstvo resnice", to je Pirčevo in morda še Klemenčiča, ki bosta cenzurirala narodu, kaj je primerno da posluša in česa ne. Beda od bede - s takim trditvami se vračamo v trdi stalinizem, dragi moj @Peter. Jaz pa sem vesel, da slišim vse "resnice" in se do njih opredelim po svoji pameti. Ti je prav?
@Peter |  28 .09. 2013 ob  16: 30
Nimajo te štroncade kaj počet na občinskem portalu. Še posebno, ker so dane gor z namenom zavajanja ljudi in prikrojevanja resnice. Bo v redu?
Peter |  28 .09. 2013 ob  15: 33
-4
Ajde, modri komentatorji, nakladate vse mogoče, nihče pa mi ne pove enega samega argumenta, kaj je narobe z objavo prisluhov, ki so predmet sojenja? Kaj ni lepo, da narod posluša in gleda s kakšnimi kagadami vse zapravljajo čas naši preiskovalci?
Info popo TV |  28 .09. 2013 ob  13: 56
Bo imel Vodušek spet kakšen lokal v Kopru. Upajmo, da bo tokrat plačeval zaposlene.
V Kopru se ljudje delajo norca sami iz sebe |  28 .09. 2013 ob  13: 21
Kdor ne razume, da je bistvo obstoja v oblikovanju mišljenj po lastni meri, potem ne razume kaj je metanje denarja na kup in kaj je politika.
Če so "reklame" ali predstave negativne, toliko bolje, saj se pojavljajo v javnosti bolj pogosto.

To je sindrom, ki se ga pripisuje narcisoidni osebi .

Ravno v tem naš župan že močno pretirava.
Podredil oziroma zakupil je že občinski tisk, medije, očitno je zakupil tudi TV kanal z Voduškom vred .
jere tič |  28 .09. 2013 ob  12: 23
guru- kot se sam rad predstavi se je zreduciral na poceni pr-ovca v službi tistega ki sploh kaj plača... tako je zastopal interese Pahorja in SD-ja (ko je odšel so dokončno potrdili primat kot stranka in Pahor je postal predsednik rs) LDS-a, kateri je zabeležu rekordno nizek volilni rezultat, ter zdaj pač MOK-a....
.....mislim da je izbral napačen koncept in komunikacija je posledično napačna- tako napačna da ga sploh nobeden ne razume kaj želi narediti in se potem sprašujemo- ALI JE NAMENSKO POSLAN DA UNIČI ŽUPANA?
@borispametvroke |  28 .09. 2013 ob  11: 07
Boris kaj se dogaja z vami?
Kot vaša podpornica mislim da se to upravičeno sprašujem. Zaradi Jeretiča dosegate nasprotni učinek in priljubljenost pada namesto da bi naraščala in spuščate se v nepotrebne konflikte kot je naprimer ta.
Resno se morate vprašati če gospod vam Jeretič ne dela večje škode kot koristi in še huje če to ne počne namenoma kar bi bilo še dosti huje. Jeretič je navaden mešetar. Ne pozabite kako je ravnal s Pahorjem in Bosmanom. Ni važno če so to vaši politični nasprotniki, naučite se na njihovih napakah in rešite se ga preden bo prepozno.
1