Bi vložili v Twitter?

Tehnologija

Podjetje Twitter je v četrtek sporočilo, da namerava z uvodno javno prodajo svojih delnic, kar se bo morda zgodilo v drugi polovici novembra, zbrati okrog milijardo dolarjev svežega denarja. Twitter sicer že tri leta zapored posluje z izgubo.

Družabna platforma za hitro izmenjavo informacij deluje že osem let in je priljubljena med slavnimi, saj jo med drugim uporabljata tudi papež in predsednik ZDA Barack Obama. Njena uvodna javna prodaja delnic je najbolj pričakovana vse od lanskega leta, ko se je za to odločil Facebook, ki je sicer šele leto dni kasneje dosegel izklicno ceno delnic.

Twitter je moral zaradi nameravane uvrstitve delnic na borzo objaviti poslovne rezultate. Lani je ob 316,9 milijona dolarjev prihodkov pridelal 79,4 milijona dolarjev izgube. Za letos pričakuje višje prihodke, saj ti rastejo zaradi rasti števila oglaševalcev. Vendar pa cene, ki jih Twitter lahko zaračuna za oglase, padajo.

Podjetje dobi 87 odstotkov vseh prihodkov od oglasov. V treh mesecih do 30. junija je imel Twitter povprečno 218,3 milijona aktivnih uporabnikov na mesec, ki so razposlali okrog 500 milijonov "tweetov" na dan.

Podjetje se sedaj odpravlja na t.i. "road show" za prepričevanje velikih investitorjev, kar pomeni, da bo uvodna prodaja delnic mogoča šele v drugi polovici novembra. Na borzo se bodo delnice uvrstile pod oznako TWTR, za zdaj pa še ni znano, ali se bo z njimi trgovalo na Newyorški borzi ali pa na borzi Nasdaq.