JAVNO ŽIVLJENJE SE USTAVLJA: Koprska občina je še dodatno priskočila na pomoč ranljivim

Koper

Vlada je včeraj zaostrila ukrepe za preprečitev širjenja koronavirusa. Od polnoči je prepovedano vsakršno zbiranje ljudi, razen če gre za člane ožje družine ali skupnega gospodinjstva, v ponedeljek svoja vrata zapirajo vse nenujne trgovine, ustavlja se tudi javni potniški promet. Koprska občina bo za lažjo premostitev obdobja okrepila socialne programe spremstva in pomoči, namenjene ranljivim skupinam, v okviru Gerontološkega centra Koper pa je organizirala tudi poseben prevoz za dostavo hrane in zdravil.

Ukrepi za zajezitev koronavirusa se zaostrujejo, Slovenija se v naslednjih 14 dneh ponovno zapira. Ob polnoči je stopil v veljavo prvi od ukrepov, ki prepoveduje vsakršno zbiranje ljudi, izjema so ožji družinski člani in člani istega gospodinjstva. Vlada je podaljšala tudi veljavne ukrepe, in sicer omejitev gibanja med občinami ter omejitev gibanja med 21. in 6. uro. Šolanje bo tudi v naslednjih 14 dneh potekalo na daljavo, vrtci bodo nudili le nujno varstvo. Nošenje zaščitnih mask je obvezno tako v zaprtih prostorih kot na prostem, nadzor poleg policije in zdravstvenega inšpektorata izvajajo tudi občinska redarstva. Koprski občinski redarji bodo ves konec tedna prisotni na terenu, kjer bodo opozarjali na spoštovanje veljavnih ukrepov.

KAKO NAJLAŽJE DO RECEPTA ALI ZDRAVNIKA? V ZD Koper je to tako enostavno (VIDEO)

Svoje delo so zaradi aktualnega stanje glede koronavirusa prilagodili tudi v koprskem zdravstvenem domu, tako med drugim do nadaljnjega osebno naročanje ni mogoče. Da bi obiskovalcem kar se da poenostavili postopek naročanja, so na njihovi spletni strani pripravili obrazec e-naročanje, s katerim boste najlažje prišli do zdravnika ali recepta.

Zaustavitev javnega prometa

S ponedeljkom, 16. novembra, bo v veljavo znova stopila prepoved izvajanja javnega linijskega prevoza potnikov, posebnega linijskega prevoza potnikov, stalnega izvenlinijskega prevoza potnikov, občasnega prevoza potnikov ter javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem in mednarodnem prometu, razen avtotaksi prevozov. Do nadaljnjega so odpovedane tudi vožnje s Kurjercami.

Koprska občina bo v naslednjem tednu z dodatnim vozilom okrepila program spremljanja in družabništva Vitica, ki ga na območju občine izvaja Obalni dom upokojencev Koper. Na ta način bo starejšim občankam in občanom ter drugim ranljivim skupinam, ki nimajo izoblikovane socialne mreže in sodijo v skupino socialno šibkejše populacije, tudi v času, ko avtobusi ne vozijo, omogočila nemoten dostop do trgovine, lekarne in zdravstvenih storitev. Prevozi se izvajajo po naročilu in so za uporabnike brezplačni. Za vse informacije se obrnite na 030 710 007.

IDEALNI POGOJI ZA DELO TIK OB MORJU: Izberite si poslovni prostor v koprski marini

Marina Koper d.o.o. v na novo zgrajeni stavbi na Kopališkem nabrežju, ki se dizajnersko in funkcijsko popolnoma sklada z okoljem, tj. morjem in plovbo, prodaja prostore za pisarniške, trgovske ali storitvene namene, v skupni izmeri približno 1.000 kvadratnih metrov.

Prevoze ranljivih skupin oseb še vedno izvajajo tudi prostovoljci v okviru programa Prostofer, kot tudi izvajalci taksi služb, in sicer v skladu z veljavnim cenikom. Obe storitvi prevozov sta namenjeni izključno zdravim osebam oziroma osebam, ki ne kažejo znakov okužbe z novim virusom. Kljub temu bodo vozniki sebe in svoja vozila ustrezno zaščitili ter jih po vsakem prevozu prezračili in razkužili. V vozila vstopajte posamično in vedno zgolj pri zadnjih vratih. V Mestno občini Koper bodo v tem času organizirali poseben prevoz, ki bo namenjen dostavi hrane, zdravil in drugih potrebščin obolelim osebam in osebam v karanteni.

Občanke in občani naj se za dostavo toplih obrokov, pomoč na domu, varovanje na daljavo, nujno dostavo hrane, higienskih pripomočkov in zdravil ter prevoz starejših oseb obrnejo na Gerontološki center Koper (05 663 45 85 ali op.center@odu.si).

Na voljo več številk za psihosocialno pomoč

Trenutne negotove razmere pri marsikom povečujejo tesnobo in stisko. Za psihosocialno pomoč in podporo lahko vsak delavnik med 8. in 15. uro lahko pokličete telefonski številki 070 550 704 ali 05 66 21 830, kjer so vam na voljo svetovalci iz Slovenskega nacionalnega združenja za kakovost življenja Ozara. Ob delavnikih, od 9. do 15. ure, boste prek telefonske številke 05 662 14 84 priklicali ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje, Dnevni center Šentmar Koper, na telefonski številki 031 388 591 pa na vaš klic čakajo strokovnjaki iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija