IZ BADAŠEVICE ODPELJALI 35 TON MULJA IN 55 TON VODE: Dela so morali zaradi povišane koncentracije plinov tudi prekiniti (VIDEO)

Koper

Najbolj pereča tema letošnjega poletja v Kopru, ki se je zavlekla tudi v zgodnjo jesen, je zagotovo smrad, ki se vije iz reke Badaševice. Po številnih posredovanjih gasilcev in delavcev komunale ter celo analiz s strani Ekološkega laboratorija z mobilno enoto, se je izbrano podjetje Saubermacher Slovenija 7. septembra lotilo čiščenja struge in odstranitve mulja v vodotoku. V podjetju so nam razkrili, kako je potekalo delo in koliko mulja so odpeljali. 

Po ugotovitvah Ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME) Instituta Jožef Stefan naj bi smrad, ki se že dlje časa širi po Semedeli, povzročalo razkrajanje mulja in usedlin, sicer neprijeten vonj pa naj zdravju ne bi bil nevaren. 7. septembra so zato delavci podjetja Saubermacher Slovenija, ki je edino v Sloveniji specializirano za izvedbo te vrste storitev, očistili vodotok in iz njega odstranili mulj.

V Saubermacherju so nam povedali, da je bilo čiščenje Badaševice zelo zahtevno: "Eden izmed ključnih izzivov je bil ta, da smo se morali za kakovosten in celovit potek dela ozirati na bibavico morja, tj. počakati na najnižjo mesečno oseko morske gladine. Izvedba celotne storitve je potekala v nočnih urah, zato je bilo čiščenje še posebej tvegano."

Čiščenje na območju proge Tomos

????Danes, med 1.30 in 6.00 uro zjutraj, v času najnižjega vodostaja Badaševice, so delavci podjetja Saubermacher v sodelovanju z Marjetico Koper izvedli drugo fazo čiščenja vkopanih lovilcev olja in maščob padavinskih voda na območju industrijskega obrata Hidria. Pridružili so se jim tudi koprski poklicni gasilci, ki so v času del izvajali meritve plinov v zraku in tako skrbeli za nemoten ter varen potek čiščenja. Razkrajanje mulja in usedlin v teh vkopanih objektih je po mnenju strokovnjakov najverjetnejši vzrok za moteči vonj, s katerimi smo se letošnje poletje soočali v posameznih predelih Kopra. Gre sicer za naravni proces gnitja organskega materiala, zato neprijeten vonj zdravju ni nevaren, se mu pa v času izvajanja del občasno ne bo mogoče izogniti. Postopku čiščenja lovilcev olja in maščob padavinskih voda bo sledil še temeljit pregled celotnega internega kanalizacijskega sistema v industrijskem obratu, obenem pa smo se z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano še dogovorili, da bodo do nadaljnjega enkrat tedensko izvajali analize vode v strugi Badaševice. Zahvaljujem se vam za vaše razumevanje in strpnost.???? #badaševica #čiščenje #sanacija #mok

Objavil/a Aleš Bržan dne Torek, 07. september 2021

Čiščenje Badaševice je bilo, kot smo že poročali, izvedeno 7. septembra 2021, med 1.30 in 6. uro zjutraj, v akciji pa je sodelovalo šest zaposlenih podjetja Saubermacher Slovenija. "Ob uporabi ustrezne varnostne opreme in ob nenehnem osvetljevanju lokacije so slednji svoje delo opravili strokovno in učinkovito. Pri tem pa so uporabili štiri specialna vozila, t. i. kanaljete, ki so namenska vozila za odstranitev tovrstnih muljev," so nam pojasnili v podjetju.

Zaradi pojava različnih plinov in intenzivnega vonja so gasilci Gasilske brigade Koper med celotnim potekom črpanja merili koncentracije plinov, obvezna pa je bila tudi uporaba ustreznih zaščit za dihala in oči. Po besedah tiskovne predstavnice podjetja, je bilo občasno zaznati povišane koncentracije amoniaka in žveplovodika, zato je delo potekalo z vmesnimi prekinitvami.

Odpeljali 35 ton mulja in 55 ton vode

Skupno je bilo iz vodnih jaškov prevzetega 35 ton mulja, obremenjenega z mineralnimi olji in organskimi razpadajočimi produkti, ki so vodili k aerobnemu in delno anaerobnemu razkroju vsebine zalogovnika, so razložili v podjetju. Mulj so odpeljali na obdelavo v Center za nevarne odpadke Kidričevo, kasneje pa na končno uničenje oziroma sežig v tujino.

Med čiščenjem so v Saubermacherju prevzeli še okrog 55 ton vode, ki je imela izrazito neprijeten vonj, in je v centru za nevarne odpadke bila obdelana po postopku fizikalno-kemijske obdelave. V podjetju so v lastnem laboratoriju izvedli le rutinsko analitiko, ki je relevantna za obdelavo in nadaljnje odstranjevanje odpadka, "za ostalo dodatno analitiko pa niso certificiran laboratorij".

Po smradu še črna voda

Smrad sicer tudi po čiščenju ni izzvenel. In ne le neprijeten vonj, v tem tednu je krajane prestrašila tudi temna obarvanost vode. Na koprski občini so včeraj zatrdili, da se težavo na vso moč trudijo odpraviti. "V ta namen smo tudi ta teden opravili več terenskih ogledov. Direkcija RS za vode je preverjala možnost dodatnega čiščenja brega Badaševice in dna struge, Marjetica Koper je vzdolž celotne trase preverila delovanje meteornih izpustov. Pregledali so tudi območje bližnjih obratov, kjer niso zaznali napak v delovanju oziroma sprememb vonja in barve vode, kot tudi delovanje kanalizacijskega sistema v bližini glavnega kolektorja na Bonifiki, kjer izpustov niso zaznali, kar potrjujejo tudi redne analize vode, ki jih po naročilu koprske občine opravlja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano," je pojasnil vodja občinskega oddelka za zaščito in reševanje Igor Rakar.

ELME je nazadnje iz reke Badaševice odvzel vzorce vode in opravil analizo zraka v sredo. Uradnega poročila na občini včeraj sicer še niso imeli, "vendar po prvih navedbah opravljene analize ne kažejo na onesnaženost vode oziroma zraka s spojinami. V vodi so sicer zaznali veliko prisotnost mulja, zato je trenutno stanje vode v Badaševici posledica preobremenjenosti z organskimi snovmi ter pomanjkanja kisika v vodi", je pojasnil Rakar.

Črna Badaševica. ⬇

Objavil/a Regional dne Četrtek, 16. september 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  19 .09. 2021 ob  19: 04
-3
Ta smrad nabiranje mulja sovpada z izgradnjo nove plaže od izliva badaševice do žusterne. Letos je bil čez poletje vodostaj v badaševici izredno visok, kot ga še ne pomnim.
Piero Panin |  18 .09. 2021 ob  16: 44
Ce si vidu cisto reko vsaj ves kako zgleda cene drugo.
Vse bolj nizamo standarde kje se je ok kopat,vazno da je vzorec nekako v normah in to je to,lahko skocis tudi v mlako
Prognostik |  17 .09. 2021 ob  19: 58
10
Zraven pa je plaža.