DELA ZA PREPREČITEV SMRADU V SEMEDELI ŽE V POLNEM TEKU: Druga faza čiščenja vkopanih lovilcev olja je potekala danes ponoči (FOTO, VIDEO)

Koper

Po tem ko je domačine na območju Semedele in Olma več mesecev v slabo voljo spravljal neprijeten vonj, je koprska občina (MOK) zadevi naposled prišla do dna. Ugotovili so, kaj je vzrok za smrad na območju Badaševice in zagotovili, da ga bodo v prihodnje preprečili. Kot je na družbenem omrežju Facebook obvestil župan Aleš Bržan, so dela potekala že danes ponoči in v zgodnjih jutranjih urah.

Močan vonj, ki je spominjal na uhajanje plina, je bil več mesecev glavna tema domačinov na območju Badaševice. Mestna občina Koper je sredi avgusta za ogled in oceno tveganja zaprosila Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME) Instituta Jožef Stefan, vzorce pa je 24. avgusta odvzel tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Strokovnjaki z Instituta Jožef Stefan so na terenu ugotovili, da gre za mešanico vonjav, ki so običajne v gospodinjskih odplakah, do smradu pa je po njihovi oceni prišlo zaradi žepov ali zastane vode in s tem gnitja in trohnenja organskih snovi v kanalih.

Občina je obljubo o preprečitvi omenjenega smradu držala

"Danes, med 1.30 in 6.00 uro zjutraj, v času najnižjega vodostaja Badaševice, so delavci podjetja Saubermacher v sodelovanju z Marjetico Koper izvedli drugo fazo čiščenja vkopanih lovilcev olja in maščob padavinskih voda na območju industrijskega obrata Hidria. Pridružili so se jim tudi koprski poklicni gasilci, ki so v času del izvajali meritve plinov v zraku in tako skrbeli za nemoten ter varen potek čiščenja," je ob posnetku, ki ga je objavil na svojem Facebok profilu, zapisal koprski župan Aleš Bržan.

Vzrok za neprijeten vonj naj bi bilo po mnenju strokovnjakov razkrajanje mulja in usedlin, Bržan pa je še enkrat poudaril, da neprijeten vonj zdravju ni nevaren, se pa mu tudi v času izvajanja del občasno ne bo mogoče izogniti.

Čiščenje na območju proge Tomos

????Danes, med 1.30 in 6.00 uro zjutraj, v času najnižjega vodostaja Badaševice, so delavci podjetja Saubermacher v sodelovanju z Marjetico Koper izvedli drugo fazo čiščenja vkopanih lovilcev olja in maščob padavinskih voda na območju industrijskega obrata Hidria. Pridružili so se jim tudi koprski poklicni gasilci, ki so v času del izvajali meritve plinov v zraku in tako skrbeli za nemoten ter varen potek čiščenja. Razkrajanje mulja in usedlin v teh vkopanih objektih je po mnenju strokovnjakov najverjetnejši vzrok za moteči vonj, s katerimi smo se letošnje poletje soočali v posameznih predelih Kopra. Gre sicer za naravni proces gnitja organskega materiala, zato neprijeten vonj zdravju ni nevaren, se mu pa v času izvajanja del občasno ne bo mogoče izogniti. Postopku čiščenja lovilcev olja in maščob padavinskih voda bo sledil še temeljit pregled celotnega internega kanalizacijskega sistema v industrijskem obratu, obenem pa smo se z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano še dogovorili, da bodo do nadaljnjega enkrat tedensko izvajali analize vode v strugi Badaševice. Zahvaljujem se vam za vaše razumevanje in strpnost.???? #badaševica #čiščenje #sanacija #mok

Objavil/a Aleš Bržan dne Torek, 07. september 2021

"Postopku čiščenja lovilcev olja in maščob padavinskih voda bo sledil še temeljit pregled celotnega internega kanalizacijskega sistema v industrijskem obratu, obenem pa smo se z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano še dogovorili, da bodo do nadaljnjega enkrat tedensko izvajali analize vode v strugi Badaševice," je še dodal Bržan in se občanom in občankam zahvalil za razumevanje in strpnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koprčan |  10 .09. 2021 ob  08: 08
Smrad pa še kar naprej smrdi po čiščenju! Zakaj?
Piero Panin |  09 .09. 2021 ob  00: 48
Ce pogledas dno badasevice je zarasceno z zelenimi algami ki zelo dobro uspevajo,podobne so tistim ki se cez cas zarastejo v akvariju ce ga ne cistis redno,kjer komunala izola spusca v morje svinjarijo so tudi zacele rast drugace pa kjer koli je voda cista jih ne vidis.Bomo vidli zdej ce se bo kaj poznalo ko so ocistli
Marko |  08 .09. 2021 ob  11: 56
-6
Tukaj res neki smrdi. Občina Koper in Marjetica čistijo svinjarijo iz Hidrie. Oni v Hidrii ustavrjajo smrad, potem hodijo leta znanstveniki iz cele Slovenije in ne morejo ugotovit iz kje ta vrag smrdi in sedaj pa akcija, ki se bo pozanla meni na položnici. Malo zdrave kmečke pameti, pa itak da greš najprej pogledat v odplake večjih nesnaževalcev in jim spišeš eno mastno kazen. Tu se vidi da je župan en pinko palino, ki mora pospravit tuja govna.
Piero Panin |  08 .09. 2021 ob  07: 13
-4
Ce smrdi po plinu,bo verjetno plin.
Z leti postanes bolj moder
Koprčan |  07 .09. 2021 ob  20: 03
Spet mora nesposobem Bržanček čistiti svinjarijo za orto Popetom? Dejstvo kaže da je lih obratno.
Fošina |  07 .09. 2021 ob  18: 05
Mene malo ima, da bi tožil Hidrio. To ni bila neka naravna nesreča in ni se to kar samo od sebe zgodilo. To je direktna posledica njihove nemarnosti in dejstva, da že leta ne spucajo svoje svinjarije v Tomosu. Je že OK, da zdaj občina to interventno rešuje, ker res grozno smrdi, samo račun je treba pa njim izstavit in še kakšno odškodnino bi morali plačat.