ITALIJO ŽE PESTI HUDA SUŠA: V Alpah kar polovico manj snega od povprečja, pozivi k takojšnji omejitvi porabe vodnih virov

Svet

Italijo trenutno pesti huda suša, razmere pa bi se v prihodnjih mesecih lahko še dodatno zaostrile, je danes opozorila italijanska okoljska organizacija Legambiente. Za reševanje posledic suše se je obrnila na vlado in ji predstavila strategijo za vodo, s katero si prizadeva zmanjšati porabo vodnih virov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V italijanskih Alpah je v zadnjih mesecih zapadlo 53 odstotkov manj snega od povprečja. V porečju reke Pad se je količina padavin zmanjšala za 61 odstotkov, prizadet pa je bil tudi severni in osrednji del Apeninov - gorske verige, ki se razprostira v večjem delu Italije.

To je zaskrbljujoče, saj je sneg pomemben vir vode spomladi in poleti. Pomanjkanje snega pa bo poslabšalo že tako težke razmere, saj sta huda suša in vročinski valovi, ki jih je Italija doživela poleti, močno prizadela italijanske vodne vire in povzročila velike težave v kmetijstvu.

Oggi abbiamo raggiunto a piedi L’isola di San Biagio, o Isola dei Conigli, a Manerba sul Garda percorrendo una stretta...

Objavil/a Dobbiamo Andare dne Sobota, 18. februar 2023

"Leto 2023 se je komaj začelo, a že kaže zaskrbljujoče znake glede ekstremnih podnebnih razmer," je dejal generalni direktor Legambiente Giorgio Zampetti in v luči tega pozval k takojšnji omejitvi porabe vodnih virov v različnih sektorjih.

"Sprejeti je treba nacionalno strategijo za vodo, ki bo temeljila na krožnem pristopu. Legambiente je že predstavil načrt v osmih točkah, ki bi ga morala vlada premierke Giorgie Meloni sprejeti za kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno obvladovanje izrednih razmer, vključno z oprostitvijo davka na naložbe, povezane z vodo," je še dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija