ISTRABENZOVO PREMOŽENJE NE GRE NA DUTB: Med premoženjem je polovica Adriafina, lastnika Vinakopra, ki si ga želi BSL

Slovenija

Delničarji holdinga Istrabenz danes niso z zadostno večino podprli predlaganih sklepov, da bi družba premoženje prenesla na edinega upnika, DUTB, in šla v postopek likvidacije, so po skupščini povedali mali delničarji.

Istrabenz je, potem ko so 24. septembra zapadle finančne terjatve Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) do Istrabenza v višini 73,9 milijona evrov, insolventen. DUTB je predlagala, da bi družba insolventnost odpravila tako, da bi na DUTB prenesli premoženje Istrabenza, družba pa bi lahko šla v likvidacijski postopek, so zapisali v obrazložitvi predloga sklepa.

Sklep bi moral biti sprejet s 75-odstotno večino. Za postopek likvidacije je glasovalo 67 odstotkov prisotnih delničarjev, ki so lastniki okoli 2,725 milijona delnic, proti pa 33 odstotkov delničarjev, ki so lastniki 1,34 milijona delnic Istrabenza, so sporočili iz društva Mali delničarji Slovenije (MDS).

Direktor družbe BSL, ki je v lastništvo Istrabenza prišla minuli teden z nakupom 8,24 odstotka delnic od Gorenjske banke, Andrej Toš je bil po skupščini zadovoljen z izidom. "Sedaj je možen transparenten postopek, v katerem imamo tudi mi možnost sodelovati," je v izjavi novinarjem dejal Toš, sicer sin odvetnika Andreja Toša, ki zastopa tudi lastnika Gorenjske banke Miodraga Kostića.

Med premoženjem je namreč polovični delež družbe Adriafin, ki je nekaj manj kot 78-odstotna lastnica družbe Vinakoper, ter med drugim delnice družbe KB1909 in blagovne znamke. Vrednoteno je na nekaj manj kot 9,2 milijona evrov.

BSL zanima izključno nakup polovičnega deleža Adriafina, za kar so se že potegovali, je potrdil Toš. Kot je dodal, jim DUTB ni nikoli pojasnila, zakaj je bila njihova ponudba za nakup polovičnega deleža družbe, ki je 78-odstotna lastnica družbe Vinakoper, zavrnjena, kot delničarji pa da bodo lahko zahtevali pojasnila.

Danes je prišlo do novega momenta, ko je družba Intus Invest, ki ima v lasti 12,94 odstotka delnic Istrabenza, objavila prevzemno namero za odkup preostalih delnic. Direktor Intus Investa Peter Krivc je za časnik Delo pojasnil, da želijo maksimirati vrednost naložbe, drugih načrtov pa ni razkril.

Toš glede morebitnega sprejetja prevzemne ponudbe, če bo ta objavljena, ni želel ugibati, ker da so za namero izvedeli danes zjutraj in morajo zadeve še proučiti.

Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič je novinarjem povedal, da je zaradi prevzemne namere predlagal, da bi skupščino preklicali oz. prestavili, a ni bil uspešen. Bil pa je zadovoljen, da predlagana sklepa nista bila sprejeta.

Verbič je kritičen do ravnanja DUTB, ki je prejšnji teden od Save kupila 16,32-odstotni delež in svoj delež v Istrabenzu povečala na 21,69 odstotka, saj da bi s prenosom premoženja in likvidacijo le DUTB pokrila del, 12 odstotkov, svojih terjatev, delničarji pa da bi ostali brez. Verbič sedaj pričakuje bolj pregledne postopke. Pravi, da je premoženje družbe "neprimerno večje" od omenjene ocene 9,2 milijona evrov.

V združenju malih delničarjev MDS pa so opozorili, da delničarji svojih delnic praktično ne morejo več prodati. Zadnji posel na organiziranem trgu je bil sklenjen aprila 2016, in to po ceni 2,5 centa na delnico. Upajo, da bo prevzemna ponudba tolikšna, da bo malim delničarjem po pokritju stroškov prodaje delnic omogočila izstop iz lastništva družbe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija