DANES V KOPRU 18 STOPINJ CELZIJA: Ohladitve še ni na vidiku

Slovenija

Te dni je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) na Obali in v gorah precej toplo. V Kopru danes napovedujejo 18 stopinj Celzija, v ponedeljek pa so namerili še dve več. Temperature na Krvavcu pa so primerljive z ljubljanskimi. Danes dopoldne so tam namerili devet stopinj Celzija, medtem ko jih je bilo v Ljubljani le šest.

Čeprav se zdijo tako visoke temperature sredi novembra nenavadne, z Arsa sporočajo, da gre za običajen pojav. Dežurni meteorolog Jure Cedilnik je razložil, da gre za temperaturni obrat, ki je v Sloveniji, sploh v poznojesenskem in zimskem času, precej pogost. V višjih legah in na Primorskem je takrat sončno in topleje kot v nižinah, kjer je oblačno in hladneje. 

Razlago pojava so zapisali tudi na Arsovem Facebook profilu: "Ker je hladnejši zrak težji od toplejšega, se nabira po najnižjih delih reliefa - v kotanjah, dolinah, kotlinah ... rečemo, da nastanejo jezera hladnega zraka, ki so pozimi res lahko 'jezera', poleti pa bolj 'lužice'."

Četudi bi lahko kdo informacijo o dvajsetih stopinjah konec novembra razumel v povezavi s podnebnimi spremembami, Cedilnik zatrjuje, da med pojavom in globalnim segrevanjem ni povezave. Po besedah Cedilnika na vidiku ni hujših ohladitev: "Morda bodo temperature v prihodnjem tednu malenkost nižje, a ne v smislu pravega mraza z dnevnimi temperaturami pod ničlo." 

Po napovedih Arsa zaenkrat obstaja manjša verjetnost, da se bi snežne padavine v začetku prihodnjega tedna spustile do nižin, a se smučanja po naravnem snegu v katerem od naših smučišč še ne moramo nadejati. Četudi bi do sneženja v nižinah prišlo, mu bo kmalu sledila otoplitev, tako da se sneg ne bo prijel.

Vreme za Slovenijo v prihodnjih dneh: oblačno z rahlim dežjem

V notranjosti Slovenije bo danes oblačno ali megleno, lahko tudi rahlo rosi. Na Primorskem in v višjih legah nad okoli 1200 metri bo sprva še sončno, proti večeru pa se bo zmerno pooblačilo. Šibka burja bo ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 9, na Primorskem do 16 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V sredo bo pretežno oblačno, ponekod na zahodu bo že zjutraj deževalo. Čez dan se bodo padavine krepile in širile proti osrednjim in vzhodnim krajem, na severovzhodu pa bo večji del dneva suho. Pihati bo začel šibek do zmeren jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7, na Primorskem okoli 10, najvišje dnevne na severozahodu okoli 7, drugod od 9 do 14 stopinj Celzija.

Obeti: V četrtek bo prevladovalo oblačno vreme, občasno bo še deževalo. V petek bo večinoma suho z nekaj sonca. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megleno.

Vremenska slika: Nad Atlantikom se poglablja novo ciklonsko območje, nad vzhodno Evropo pa se nahaja anticiklon. Od vzhoda še priteka k nam razmeroma topel in v višinah tudi bolj suh zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo ob severnem Jadranu in v Alpah sprva še sončno, čez dan se bo od zahoda zmerno pooblačilo. Drugod se bo še zadrževala nizka oblačnost. V sredo bo v krajih zahodno in južno od nas oblačno s padavinami. Drugod bo še večinoma suho. Pihal bo jugozahodnik.

Biovreme: Danes bo vremenski vpliv v krajih z jasnim vremenom ugoden. Po nižinah v notranjosti države bodo pri najbolj občutljivih možne manjše vremensko pogojene težave. Vremenska obremenitev se bo ponovno okrepila v noči na sredo. V sredo bo vremenski vpliv obremenilen.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija